Kaag schrapt Qatar uit digitale handelsmissie nadat ze zich als lijsttrekker uitsprak voor boycot WK

De geplande virtuele handelsmissie naar Qatar, later deze maand, gaat niet door. Het land is stilzwijgend geschrapt uit het rijtje Golfstaten waaraan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse ondernemers een digitaal bezoek zou brengen.

Hanneke Keultjes
Sigrid Kaag na afloop op het Binnenhof van een overleg van de Ministeriele Commissie COVID-19. Beeld ANP
Sigrid Kaag na afloop op het Binnenhof van een overleg van de Ministeriele Commissie COVID-19.Beeld ANP

Dat gebeurde nadat Kaag zich als D66-lijsttrekker uitsprak vóór een boycot van het WK voetbal in Qatar.

Bedrijven kunnen nu van 22 maart tot 1 april alleen nog ‘op handelsmissie’ naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Vorige week werd bekend dat de afgelopen tien jaar zeker 6500 arbeidsmigranten in Qatar omkwamen die bouwden aan stadions voor het WK voetbal van 2022.

Vorige week woensdag sloot Kaag zich bij NOS op 3 aan bij een oproep van ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers om het WK in Qatar te boycotten. Ten tijde van die oproep stond Qatar nog op het programma van de digitale handelsmissie die ze als minister zou leiden. Pas vrijdag werd besloten Qatar ‘tijdelijk on hold te zetten’, zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de handelsmissies organiseert.

Discussie

Volgens een woordvoerder van Kaag is Qatar nu geschrapt ‘gezien de discussie in de Tweede Kamer’. Daar werd vorige week een motie van de SP aangemomen die stelt dat de koning en premier moeten wegblijven van het WK voetbal in Qatar omdat het land zich schuldig maakt aan uitbuiting van buitenlandse arbeiders die de voetbalstadions in de Golfstaat bouwen. “Er wordt op een later moment een nieuwe datum gepland.”

Dat de handelsmissie naar Qatar van de baan was, werd voor het eerst duidelijk in het AD-programma Gamen met Politici. Daar speelde Roel Maalderink met D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma een FIFA voetbalspelletje. Gevraagd naar de handelsmissie, zei Sjoerdsma: “Die gaat niet door, kan ik je vertellen.” Volgens hem was dat vanwege het standpunt van D66 rond het WK voetbal.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden