Kaag en Rutte maken basisstuk voor regeerakkoord na aflopen ultimatum informateur

De doorbraak waar informateur Mariëtte Hamer zo op had gehoopt bleef uit. In plaats daarvan komt er waarschijnlijk een tussenstap.

Laurens Kok en Peter Winterman
Mark Rutte en Sigrid Kaag arriveren bij het Binnenhof voor een bijeenkomst met de informateur. Beeld EPA
Mark Rutte en Sigrid Kaag arriveren bij het Binnenhof voor een bijeenkomst met de informateur.Beeld EPA

De partijleiders in de kabinetsformatie hebben zich gisteren nóg dieper in hun loopgraven teruggetrokken. Waar informateur Mariëtte Hamer had gehoopt op een doorbraak, kreeg ze nul op het rekest. VVD en CDA willen nog altijd niet met PvdA én GroenLinks regeren. En de twee linkse partijen laten elkaar niet los.

“We hebben het hele weekend gebeld, nagedacht en gedaan,” zei VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte gisteren na zijn gesprek met Hamer. “Maar onze positie is niet veranderd.”

Op de vraag of hij als leider van de grootste partij de ‘regie’ moet nemen, antwoordde hij geprikkeld: “Dat zijn allemaal van die lege hulzen. Het zijn fopspeenwoorden, je zuigt erop en er komt geen smaak uit.”

Rutte heeft opnieuw tegen Hamer gezegd dat hij voorstander is van een meerderheidskabinet met vier partijen en dus niet met vijf, zoals D66-leider Sigrid Kaag het graag ziet. Ook CDA-voorman Wopke Hoekstra blijft erbij dat hij niet met twee linkse partijen het kabinet in wil. Rutte en Hoekstra zouden het liefst de huidige coalitie met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voortzetten. “Een zwaktebod,” noemde PvdA-leider Lilianne Ploumen de opstelling van VVD en CDA. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) vindt dat de rechtse partijen een blokkade opwerpen. “Politieke armoede,” zei hij daarover.

“Wij staan achteraan,” stelt CU-leider Gert-Jan Segers. Hij wil dat zijn huidige coalitiegenoten éérst met PvdA en GroenLinks gaan praten. “Wij zijn nu ongewenst en niet nodig,” aldus Segers.

Kansrijkste optie

Informateur Hamer gaf de partijleiders vrijdag drie suggesties mee: ga met z’n zessen praten over een nieuw kabinet óf laat VVD-leider Rutte een proeve van een regeerakkoord schrijven waarna anderen kunnen aanhaken óf laat Rutte én Kaag van D66 samen zo’n proeve schrijven.

Die laatste optie wordt nu gezien als de kansrijkste, maar een proeve mag het niet meer worden genoemd. De bedoeling is dat er een bassisstuk komt voor verdere onderhandelingen. Andere partijen kunnen daarop intekenen waarna onderhandelingen over een regeerakkoord zouden kunnen beginnen. “Als de rechtse partijen niet met ons willen praten, kan ik mij voorstellen dat de VVD en D66 samen gaan schrijven,” zei GroenLinksleider Jesse Klaver gisteren.

Toch is het enthousiasme niet groot. Een PvdA-bron wijst erop dat voor het laatst in 1994 een aanzet tot een regeerakkoord werd geschreven door toenmalig partijleider Wim Kok. “Maar dat gebeurde pas nádat partijen met elkaar hadden onderhandeld. Het lijkt mij niet praktisch dat de rechtse partijen VVD en D66 gaan schrijven, zonder te weten hoe wij als linkse partijen erin staan.”

Akkoord op hoofdlijnen

Informateur Hamer zal mogelijk vandaag al haar eindverslag inleveren. Daarin doet zij voorstellen voor het herstel- en transitiebeleid na corona. Daarover zouden de meeste partijen het eens zijn en kan snel een debat worden gevoerd.

Maar over wie met wie in een kabinet gaat, is geen overeenstemming. Daarom zal ook Hamer vermoedelijk opperen VVD en D66 samen het basisstuk voor een regeerakkoord te laten schrijven. “Dat proces zal een paar weken duren,” verwacht een ingewijde. Na die paar weken moet er een ‘regeerakkoord op hoofdlijnen’ liggen, waarbij andere partijen kunnen aanhaken.

Hoekstra wilde gistermiddag geen commentaar geven op de optie dat Rutte en Kaag samen gaan schrijven aan het basisstuk. “Het gaat al niet van een leien dakje, dus ik ga er niets over zeggen,” aldus de CDA-leider.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden