Kaag (D66) pleit voor vaccinatiebewijs: ‘Laten we voorbeeld nemen aan Israël’

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat Nederlanders meer vrijheden krijgen als zij gevaccineerd zijn tegen corona. Ook wil ze dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt, waardoor restaurants, cafés, winkels en scholen op korte termijn weer open kunnen.

Peter Winterman
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Kaag doet haar uitspraken zaterdag op een D66-congres in Veldhoven. “Laten we als Nederland een voorbeeld nemen aan Israël, waar gevaccineerde mensen weer toegang krijgen tot het maatschappelijk leven,” zegt ze. “En geef degene die het vaccin nog niet heeft gehad dezelfde vrijheid met een negatieve test in de achterzak.”

Volgens Kaag ‘lijkt er bijna een taboe te liggen’ op het woord vaccinatiebewijs. “Maar toch is dat precies wat we nodig zullen hebben. Een moderne versie van, wie kent het niet, het gele boekje. Uiteraard met de garantie van tijdelijkheid, privacy-voorwaarden en het liefst op Europees niveau.”

Ook wil Kaag dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt. “We kunnen het leven veilig weer op gang brengen voor al die jongeren en volwassenen die nog niet aan de beurt zijn geweest. Met gratis snel- en zelftesten kunnen hogescholen, universiteiten, sportstadions, restaurants, cafés en winkels weer opengaan.” Dit moet volgens Kaag gebeuren als ‘het vaccinatie-tempo op orde is’.

Kaag stelt voor dat de Nederlandse overheid, in navolging van Duitsland, de testcapaciteit gratis ter beschikking stelt. “Want de kosten van een lockdown zijn vele malen hoger,” stelt ze.

Rutte voorzichtig

Premier Mark Rutte was afgelopen week nog voorzichtig over een vaccinatiebewijs waarmee burgers weer vrij kunnen reizen door de Europese Unie. “Er zijn echt nog vraagstukken waarop eerst een antwoord moet komen,” aldus Rutte. De Europese Commissie komt in maart met voorstellen voor een vaccinatiecertificaat.

Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid stelde in november nog dat er wat het kabinet betreft ‘geen indirecte vaccinatieplicht’ komt in strijd tegen het coronavirus. Wel zou het kunnen dat gevaccineerden meer vrijheden krijgen dan mensen die nog niet zijn ingeënt, wat Kaag nu ook voorstelt. Regeringspartij VVD zei in november ‘indirecte dwang’ niet uit te willen sluiten.

Israël

Israël heeft een digitaal coronapaspoort ontwikkeld waarmee gevaccineerde inwoners sinds deze week meer vrijheden krijgen. Het digitale paspoort geeft toegang tot sportscholen, theaters, hotels, zwembaden, concerten en synagoges. Personen zonder paspoort mogen niet worden toegelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden