Justitie gaat Tata Steel vervolgen vanwege grafietregens

Het Openbaar Ministerie gaat staalfabrikant Tata Steel strafrechtelijk vervolgen wegens de zogeheten grafietregens, schrijft de Volkskrant.

ANP/Het Parool
Woonhuizen in Wijk aan Zee met op de achtergrond het terrein van staalproducent Tata Steel.  Beeld ANP
Woonhuizen in Wijk aan Zee met op de achtergrond het terrein van staalproducent Tata Steel.Beeld ANP

De stofexplosies veroorzaakten de afgelopen jaren veel onrust en overlast in het naastgelegen dorp Wijk aan Zee. In de stofwolken, afkomstig van het terrein van de Hoogovens, bleken zware metalen te zitten zoals lood en mangaan. Verder blijkt de hoeveelheid van de zogeheten PAK’s, kankerverwekkende stoffen, verviervoudigd ten opzichte van metingen van vorig jaar.

Het OM verdenkt de staalfabrikant van overtreding van de milieuvergunning, waarin staat dat het stof van het Hoogovens-terrein niet verder dan 2 meter verspreid mag worden. Een woordvoerder van het OM laat aan de Volkskrant weten dat ‘het bedrijf zou hebben verzuimd de bron vochtig en schoon te houden ter voorkoming van de stofverspreiding”.

Vorig jaar werden lood en PAK’s door het RIVM bestempeld als ‘zeer zorgwekkende stoffen’. RIVM noemde toen vooral de hoeveelheid zware metalen ongewenst. Over PAK’s was het oordeel dat het risico door de lage dosis verwaarloosbaar was.

De beslissing om het bedrijf te gaan vervolgen is mede genomen vanwege de onrust die de grafietregens in de omgeving veroorzaakten. De milieuvergunning is er volgens het OM juist om de omgeving leefbaar te houden. ‘Dagvaarding lijkt passend, omdat openbare verantwoording belangrijk is gezien de bezorgdheid van mensen in de omgeving van het bedrijf.’

Tata Steel laat aan de Volkskrant weten dat het geen formele dagvaarding heeft ontvangen en daarom niet kan reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden