Update

Justitie bevestigt: ‘Geen sprake van uitbraakpoging Dino Soerel’

De tot levenslang veroordeelde crimineel Dino Soerel zou niet hebben geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis in Heerhugowaard. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving van zijn advocaten.

Het Parool
Dino Soerel. Beeld Archief
Dino Soerel.Beeld Archief

Topcrimineel Dino Soerel is niet op heterdaad betrapt bij een poging uit de gevangenis te ontsnappen, maar ‘er waren signalen’ dat zo’n uitbraak ophanden zou kunnen zijn. Daarom was de overplaatsing naar de zwaarbewaakte gevangenis in Vught gerechtvaardigd, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

“Het gaat hier om hele harde jongens die proberen om hun activiteiten voort te zetten of proberen om handlangers van buiten in te zetten om ze eruit te halen,” zegt Dekker. “Op zo’n moment moeten we in actie komen en dat hebben we donderdagavond gedaan.”

De advocaten van Soerel schrijven in een persbericht op Twitter dat ze het betreuren dat er ‘vanuit justitie gelekt is naar De Telegraaf’. ‘Het heeft niet alleen tot onjuiste berichtgeving, maar ook tot onnodige rust geleid.’

‘Er is slechts sprake geweest van informatie dat mogelijk een uitbraak aanstaande zou zijn,’ schrijven de advocaten. Volgens hen wordt deze informatie nader onderzocht en ‘gedurende dat onderzoek is de client zekerheidshalve overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught’.

Soerel zelf zou ten stelligste ontkennen dat hij een uitbraakpoging aan het plannen was. ‘Hij probeert in alle rust aan zijn herziening te werken en wacht ondertussen de uitkomst van zijn procedure bij het EHRM af.’

Mogelijke ontsnapping

Donderdag schreef De Telegraaf dat Soerel zou hebben geprobeerd samen met een medegedetineerde te ontkomen.

Eerdere deze maand probeerde Omar Lkhorf uit de gevangenis in Zutphen te ontkomen. Dat was hem bijna gelukt.

Passage

Soerel was jarenlang op de vlucht voor justitie, tot hij in 2010 op zijn schuiladres op de Rozengracht door een arrestatieteam werd aangehouden. De geboren Amsterdammer, opgegroeid in Purmerend, bevond zich daar in een sober appartementje, veelal met de gordijnen dicht.

De crimineel werd in de grote liquidatiezaak Passage in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Soerel gaf volgens het hof, samen met Willem Holleeder, opdracht voor de liquidaties van hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman (2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

In 2018 werd Soerel in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004) en de liquidatie van crimineel John Mieremet (2005).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden