Journalistenvakbond NVJ wil gesprek met Wilders na tweet over journalisten

Het bestuur van journalistenvakbond NVJ wil in gesprek met PVV-leider Geert Wilders nadat hij dit weekeinde tweette: ‘Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel.’

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilders, die ruim 873.000 volgers op Twitter heeft, verstuurde de tweet nadat hij zich online had beklaagd over een nieuw onderzoek van NRC. Hieruit bleek dat zijn PVV-collega Dion Graus opnieuw is beschuldigd van seksueel misbruik in februari. Toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib ontzegde hem hierop toegang tot het parlement. Eerder beschuldigde zijn ex-vrouw hem ervan haar aan te zetten tot seks met zijn particuliere beveiligers in de Tweede Kamer.

De opmerking kwam de PVV-leider online op veel kritiek te staan, maar hij ontving ook bijval, onder meer van Forumleider Thierry Baudet, die op Twitter reageerde met: ‘Is zo’.

Agressie

Vakbond NVJ vreest dat dit soort uitspraken kunnen worden gezien als rechtvaardiging voor agressie tegen journalisten. Uit een onderzoek van PersVeilig, dat eveneens dit weekend werd gepubliceerd, bleek dat acht op de tien journalisten te maken hebben met een vorm van agressie of bedreiging.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: “Politici zouden beter moeten weten. Benader elkaar op inhoud, nooit op ongefundeerde stigma’s.” De NVJ wil graag het gesprek aangaan met Wilders, om hem op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. “Juist hij zou moeten weten hoeveel last je kunt hebben van intimidatie en bedreiging,” aldus Bruning.

Aanval op de pers

Hoofdredacteuren van verschillende grote nieuwsmedia, waaronder De Telegraaf, NOS, AD en NRC reageerden verontwaardigd, bleek uit een rondgang van NRC. Zij veroordelen de uitspraken als een aanval op de pers en ondermijning van de democratie en de vrije samenleving.

“Ik snap dat Wilders het vervelend vindt dat we hierin zijn gedoken, maar onze journalisten hebben gewoon belangrijke feiten bovengehaald,” zegt NRC-hoofdredacteur René Moerland. “Opvallend is dat Wilders niet inhoudelijk reageert.”

Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf: “Ik snap zijn frustratie over de pers best, en soms heeft hij met zijn kritiek ook gelijk. Maar dit soort uitlatingen kan door onverlaten worden opgevat als een aanmoediging om de vijandige houding tegenover de pers in daden om te zetten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden