Journalist bedreigd na fout AIVD: ‘vieze informant’

De Nederlandse staat heeft misdaadjournalist Bas van Hout een flinke schadevergoeding betaald omdat hij door fouten van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) in levensgevaar is gebracht.

Het Parool
Bas van Hout bij Pauw Beeld screenshot
Bas van Hout bij PauwBeeld screenshot

Dat onthulde de Volkskrant dit weekend. Doordat informatie over hem onvoldoende werd afgeschermd, lekte naar de onderwereld uit dat Van Hout met de inlichtingendienst had gesproken. Hoewel de AIVD wist dat hij gevaar liep, verzuimde de dienst hem jarenlang te waarschuwen. Van Hout zou 865.000 euro bruto hebben ontvangen voor gederfde inkomsten, inclusief rente.

Schadevergoeding

De Volkskrant baseert zich op een geheim onderzoek van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, onder leiding van oud-voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer. De krant heeft dat onderzoek ingezien.

Conclusie van de toezichthouder is dat de staat ‘onrechtmatig’ en ‘onbehoorlijk’ heeft gehandeld.

Vanwege de fouten heeft de rijksoverheid in alle stilte een schadevergoeding betaald aan Van Hout. Daarop heeft de journalist recht omdat hij door het uitlekken van zijn rol zijn werk niet goed kon doen, is bevestigd door het gerechtshof Amsterdam op 11 december 2018. Die uitspraak staat gecensureerd, geanonimiseerd en ingekort op Rechtspraak.nl.

Bedreigd

Van Hout schreef onder meer voor Panorama, Nieuwe Revu en De Telegraaf en publiceerde in 1995 een boek over de crimineel Steve Brown.

Maandagavond vertelde Van Hout bij Pauw dat hij na het artikel verschillende keren is bedreigd. “Het is echt een rollercoaster geweest. Een crimineel heeft mijn huis gefotografeerd en de foto met het adres en mijn telefoonnummer op internet gezet.”

Het zou gaan om Steve Brown, die in het circuit toch al bekend staat als licht ontvlambaar. “Ik heb hem gebeld om die gegevens van internet af te halen,” zei Van Hout gisteravond.”

‘Acht ton bloedgeld’

Tevergeefs. In Pauw liet hij een geluidsopname horen, waarop Brown in woede uitbarst: “Wees blij dat ik niet naar je huis rij, man. Mafketel, je kan met me afspreken wanneer je maar wil. Vieze informant. Met je acht ton bloedgeld.”

En: “Ik haal je fokking kop er nog eerder af, imbeciel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden