Jort Kelder financierde campagnefilmpjes Forum voor Democratie

NPO-presentator Jort Kelder heeft campagnefilmpjes van Forum voor Democratie mede gefinancierd. Kelder bevestigde dit nieuws in zijn podcast De Jortcast, maar ontkent wel dat er sprake is van belangenverstrengeling. Eerder had FVD-leider Thierry Baudet in de podcast Podbast al op de financiële steun van Kelder gehint. Hij noemde het ‘een groot geschenk’.

Het Parool/ANP
Jort Kelder.
 Beeld Brunopress
Jort Kelder.Beeld Brunopress

Kelder stelt in zijn podcast dat hij een bevriende redacteur die een carrièreswitch wilde maken in aanloop naar de verkiezingen van 2017 adviseerde om campagnefilmpjes voor politieke partijen te gaan maken. Hij legde vervolgens contact met Baudet om te vragen of zijn redacteur iets voor hem zou kunnen betekenen. Kelder was ervan overtuigd dat Baudets partij een goede keuze was ‘omdat er veel om te doen was’, maar heeft zich er daarna niet meer mee bemoeid.

Daarnaast bood Kelder aan het salaris van de redacteur te betalen. In zijn podcast legt hij uit hoe dat ging. “Het enige wat ik heb gedaan: ‘ik geef jou die kans, ik betaal jouw salaris wel, ga maar kijken.’ Dat deed ik wel vaker natuurlijk met al mijn projecten met hem. ‘Stuur mij maar een rekening’.”

De presentator zegt in de podcast verder ‘geen enkele financiële band met Forum voor Democratie te hebben’. “Sterker nog: als hij had gezegd dat hij eigenlijk de campagne van GroenLinks wilde volgen of die van de dierenpartij, dan had ik het ook prima gevonden. Dan had ik Marianne Thieme gebeld.”

Geen klachten

Het Commissariaat voor de Media laat weten nog geen klachten te hebben ontvangen en geen reden te zien zelf in de zaak te duiken. “Het gaat erom dat de journalist Kelder zijn werk onafhankelijk kan uitvoeren,” stelt een zegsman. “Het is een andere vraag of het handig is wat hij doet. Maar er lijkt voor zover ik nu kan oordelen geen sprake te zijn van belangenverstrengeling.”

Kelder maakt voor de NPO diverse programma’s. Zo is hij presentator van Op1 en maakt hij voor AvroTros het radioprogramma Kelder & Co. “Wij reageren niet op dit nieuws,” meldt een woordvoerder van AvroTros. “Jort is een freelancer, hij mag zelf bepalen wat hij in zijn eigen tijd op eigen titel doet.”

Omroep WNL, waarvoor Kelder het programma Op1 presenteert, was niet voor commentaar bereikbaar. De NPO verwijst voor een reactie door naar de omroepen. “Jort is niet bij ons in dienst,” meldt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden