PlusExclusief

Jongeren hadden minder seks en bleven hangen in ‘coronarelaties’

De coronamaatregelen hebben flinke impact gehad op het liefdesleven van jongeren, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. Zo hadden singles tijdens de coronaperiode minder seks. De mogelijkheden om een nieuwe liefde te ontmoeten waren beperkt en uit angst voor corona waren jongeren voorzichtig met daten en seks.

Annemieke van Dongen
null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Een groot deel van hen vond het vervelend dat de coronacrisis hun liefdes- en seksleven belemmerde. De lockdowns en de avondklok hebben jongeren echt als een dieptepunt ervaren, zegt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. “Dat had niet zozeer te maken met gebrek aan seks, maar veel meer met het gemis aan mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en om simpelweg verliefd te worden. Voor jongeren is het van vitaal belang om elkaar fysiek te blijven ontmoeten en te blijven ontdekken.’’

Uit verveling en behoefte aan intimiteit gingen jongeren tijdens de coronaperiode eerder een relatie aan dan ze anders zouden doen. Vanuit het idee ‘dan heb ik tenminste iemand’ ontstonden zo coronarelaties. Veel jongeren voelden zich geïsoleerd, ze beschrijven de afgelopen twee jaar als ‘saai’. Een derde kampte door het gebrek aan ontmoetingen met depressieve gevoelens.

Op jongeren in een relatie had de pandemie een wisselend effect. De lockdowns leidden bij veel van hen tot een slechtere relatie, zij zaten te veel op elkaars lip. Bij anderen pakten ze juist goed uit. Zij vonden meer diepgang binnen de relatie, concluderen de onderzoekers. “Ze brachten door corona meer tijd met elkaar door dan onder normale omstandigheden. Hierdoor ontstond er meer ruimte om elkaar te leren kennen en diepzinnige gesprekken aan te gaan. Het samenzijn bracht meer intimiteit.”

Inhalen

Nu de coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven, willen jongeren op liefdesgebied inhalen wat tijdens de pandemie niet mogelijk was. Ze hebben vooral behoefte aan intimiteit en willen nieuwe ervaringen opdoen, maar geven ook aan het ‘spannend’ en ‘onwennig’ te vinden het normale datingleven weer op te pakken. Sommigen ervaren stress doordat hun leven weer drukker wordt; ze zijn bang om ervaringen mis te lopen, verklaren de onderzoekers. “De sociale druk van elk weekend weer feestjes is voor hen groot.’’

Rutgers en Soa Aids Nederland deden twee jaar lang onderzoek naar de effecten van de coronamaatregelen op de seksuele gezondheid van jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Op drie momenten werkten zij vragenlijsten af, die meer dan tienduizend keer zijn ingevuld. Daarnaast zijn 44 jongeren uitgebreid geïnterviewd.

Een op de vijf jongeren liet zich door corona niet testen op soa’s, ondanks de inschatting dat dit wel nodig was. “Ze dachten dat de GGD het te druk had of dicht was,” verklaart Koenraad Vermey, projectleider bij Soa Aids Nederland. “En dat was op veel plaatsen ook zo, er was een tekort aan personeel. De toegang tot goede soa-zorg moet verbeteren, zeker nu de druk op de zorg weer afneemt.” Daarnaast is het volgens de onderzoekers ‘evident’ dat bij eventuele toekomstige coronamaatregelen meer aandacht moet zijn voor ondersteuning van jongeren.

‘Meer dates gehad vanwege corona’

Daisy Tieleman (24), vrijgezel, studeert in Amsterdam. “Door corona was ik aangewezen op datingapps, want ik kwam geen nieuwe mensen meer tegen op huisfeestjes of in de club. Op datingapps als Tinder en Breeze kon je aangeven of je gevaccineerd was, en of je 1,5 meter afstand wilde houden. Ook de dates zelf waren anders. Je kon niet gezellig naar de kroeg. Als je niet meteen thuis wilde afspreken, kon je weinig anders dan een rondje gaan lopen. Ik heb veel wandeldates gehad, zoals een glühwalk: met een glühweintje langs het Amsterdam Light Festival. Het is toch fijner om elkaar te ontmoeten op een openbare plek, dan kun je daarna alsnog besluiten om met iemand naar huis te gaan.

Uiteindelijk heb ik door corona misschien wel meer gedatet dan anders. Er was verder niet zo veel te doen, het was voor mij de manier om toch nieuwe mensen te leren kennen. Niet alleen voor de seks. Ook als er geen romantische klik was, had ik in ieder geval nog een leuke avond.

Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven, ben ik juist minder met daten bezig. Ik doe vooral weer veel leuke dingen met mijn vrienden. Ik ga niet meer zo veel uit als voor corona, ik zit nu in de eindfase van mijn studie en ben inmiddels ook weer twee jaar ouder.”

Studente Daisy Tieleman. Beeld Jean-Pierre Jans
Studente Daisy Tieleman.Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden