Johan Remkes neemt waar als gouverneur van Limburg

Johan Remkes wordt waarnemend gouverneur in Limburg. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat hij aanblijft tot een nieuwe gouverneur is benoemd.

Het Parool
Johan Remkes.  Beeld ANP / Sem van der Wal
Johan Remkes.Beeld ANP / Sem van der Wal

Dat zal volgens Ollongren ergens in de herfst zijn. Remkes volgt Theo Bovens op, die vorige week vrijdag zijn vertrek aankondigde. Aanvankelijk wilde Bovens waarnemen tot de nieuwe commissaris van de Koning (in Limburg gouverneur geheten) aantreedt. Donderdag liet hij weten snel weg te willen gaan.

Vorige week trad met Bovens ook het voltallige college van Gedeputeerde Staten af. De Limburgse Staten overwegen nu een of twee verkenners aan te stellen die de weg moeten vrijmaken voor een nieuw college.

Ollongren benadrukte dat Remkes als waarnemer speciaal oog zal hebben voor de heersende bestuurscultuur in Limburg en zaken rond int’griteit. ‘Ook in Limburg leeft het besef dat je niet zo door kunt gaan, van affaire naar affaire,’ meldde ze in een toelichting.

De eerste taak voor Remkes wordt bijdragen aan de vorming van een nieuw provinciebestuur. ‘Ik heb de heer Remkes verzocht mij periodiek op de hoogte te stellen van zijn vorderingen en daarover ook het gesprek met Provinciale Staten aan te gaan,’ schrijft ze in een brief aan de Eerste Kamer. ‘De bestuurlijke situatie in de provincie Limburg onderstreept de noodzaak om voortvarend door te gaan met beleid, wetgeving en ondersteuning ter bevordering van de bestuurlijke integriteit.’

VVD’er Remkes (1951) was onder meer minister van Binnenlandse Zaken en negen jaar commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden