Jihadist Samir A. opnieuw opgepakt voor terrorismeverdenking

De Fiod heeft eind juni de bekende jhadist Samir A. uit Rotterdam aangehouden. De 33-jarige man wordt negen jaar na zijn vrijlating verdacht van terrorismefinanciering.

Sebastiaan Quekel
Samir A. tijdens de zittingsdag in de extra beveiligde zittingszaal in Osdorp in 2007. Beeld ANP
Samir A. tijdens de zittingsdag in de extra beveiligde zittingszaal in Osdorp in 2007.Beeld ANP

Advocaat Tamara Buruma bevestigt de aanhouding na berichtgeving door NRC. Ze ontkent dat haar cliënt iets strafbaars heeft gedaan. “Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt terreurorganisaties heeft ondersteund. Hij heeft alleen vrouwen en kinderen in Syrië die in grote nood zijn geholpen.”

De Fiod vermoedt dat de 33-jarige man geld aanneemt van familieleden en bekenden van vrouwen, die –al dan niet met een echtgenoot en minderjarige kinderen- naar het Midden Oosten zijn gereisd om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad.

Een aantal van hen verblijft nu in kampen. Het geld zou aan de vrouwen in het Midden Oosten zijn verstuurd via een andere verdachte, die zich vermoedelijk bezighoudt met witwassen.

Geld sturen aan jihadgangers wordt gezien als het financieren van terrorisme. A. ziet dat anders, zei hij vorig jaar in NRC. “Als je weet dat kinderen ergens dood gaan van de honger, dan help je. Mensen die níet helpen, díe zouden strafbaar moeten zijn!”

Doorzoekingen

De Fiod doorzocht op de dag van de arrestatie vier woningen en één bedrijfspand in de regio Rotterdam. Vorige week dinsdag doorzocht de Fiod nog een woning in de provincie Noord-Holland. Er zijn gegevensdragers, administratie en enkele duizenden euro’s contant geld in beslag genomen. De afgelopen weken heeft de Fiod ook familieleden van de uitgereisde vrouwen gehoord.

De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. “Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt,” laat het OM in een verklaring weten.

Samir A. zit overigens niet in alle beperkingen in de gevangenis. Dat betekent dat hij gewoon contact met de buitenwereld mag hebben.

Voorbereiden aanslag

Samir A. werd in 2006 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 en 9 jaar door respectievelijk het hof Amsterdam (2007) en het hof Den Haag (2008) voor het voorbereiden van een (terroristische) aanslag. Mogelijke doelwitten waren onder meer het Binnenhof in Den Haag en de geheime dienst AIVD.

Als lid van de Hofstadgroep kreeg Samir A. landelijke bekendheid. In die hoedanigheid bezocht hij huiskamerbijeenkomsten met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De politie arresteerde A. in 2005 op verdenking van het beramen van aanslagen, samen met andere leden van de Hofstadgroep.

Bij de doorzoeking van zijn woning werd een afscheidsvideo gevonden. Daarop gaf Samir A. aan dat hij een aanslag had gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden