PlusNieuws

Jeugdbeschermer begeleidt straks minder gezinnen: betere kwaliteit, langere wachtlijst

Jeugdbeschermers hoeven straks veel minder kinderen en gezinnen met problemen te begeleiden dan nu het geval is. Dat zorgt voor meer kwaliteit, maar ook oplopende wachtlijsten.

Carla van der Wal
Protesterende jeugdzorgmedewerkers. Beeld ANP /  ANP
Protesterende jeugdzorgmedewerkers.Beeld ANP / ANP

De forse vermindering van de werkdruk in jeugdzorg is de uitkomst van een principeakkoord tussen vakbond FNV en werkgevers van ruim 5000 jeugdbeschermers in Nederland. Die jeugdbeschermers buigen zich nu gemiddeld over twee keer zoveel kinderen en gezinnen met problemen dan verantwoord is, zo bleek eerder uit een inventarisatie. Op 1 mei vindt een nulmeting plaats om die te grote werkdruk in kaart te brengen, om vervolgens gefaseerd te verlagen naar een normaal, gemiddeld niveau. Een jeugdbeschermer moet dan uiteindelijk zo'n twaalf kinderbeschermingsmaatregelen begeleiden.

FNV noemt het akkoord een doorbraak. FNV-bestuurder Maaike van der Aar: “Deze afspraken bieden eindelijk perspectief voor een sector die volledig door zijn hoeven is gezakt.” Medewerkers in de jeugdzorg trekken al veel langer aan de bel over de veel te hoge werkdruk, die zorgt dat zij de kwaliteit niet langer kunnen waarborgen.

Langere wachtijst

De verwachting is dat de wachtlijsten in de jeugdzorg in eerste instantie op zullen lopen. Dat effect is het gevolg van ingrijpen in een zwaar verwaarloosde sector. Van der Aar: “De caseloadverlaging is een noodmaatregel die ervoor zorgt dat er überhaupt nog kwalitatief werk geleverd kan worden. Van hieruit moeten we de jeugdzorg verder hervormen.”

Als werkgevers na ruggenspraak met hun achterban en de leden van FNV instemmen met het principeakkoord, komt een einde aan maandenlange acties van jeugdbeschermers. Zij hebben uit protest onder andere het aantal huisbezoeken verminderd en wonen rechtszaken over ondertoezichtstellingen, uithuisplaatsingen en gezagsbeëindigingen niet bij.

Er zijn meer maatregelen die de werkdruk in de jeugdzorg moeten verminderen. Zo moeten in heel Nederland uniforme formulieren worden ingevoerd voor de aanvraag van jeugdzorg, zodat gegevens niet overgetypt worden. Ook wordt nog gesproken over het terugbrengen van de telefonische bereikbaarheid van jeugdbeschermers en moet overleg vaker online plaatsvinden. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat jeugdzorg aantrekkelijker wordt voor het behoud van medewerkers – uitstroom en ziekteverzuim zijn nu een groot probleem.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden