Plus

Jeugd veel vaker aan de botox, effect soms desastreus: ‘Ik schaam me nergens voor’

Het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar dat cosmetische ingrepen laat doen is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Het gaat vooral om botoxprikken in het gezicht tegen rimpels en fillers om vollere lippen te krijgen. 

De Bredase Demi van Beijnen is 19 jaar als ze voor het eerst een botoxbehandeling krijgt. Steeds meer jongeren gebruiken fillers of botox, blijkt uit nieuwe cijfers. Beeld Screenshot Youtube
De Bredase Demi van Beijnen is 19 jaar als ze voor het eerst een botoxbehandeling krijgt. Steeds meer jongeren gebruiken fillers of botox, blijkt uit nieuwe cijfers.Beeld Screenshot Youtube

In 2008 liet 3,1 procent van de 18- tot 25-jarigen zich met botox en fillers behandelen. In tien jaar tijd is dit percentage gestegen naar 8 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC onder leiding van cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates. Het is volgens het Rotterdamse ziekenhuis voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de toename van het gebruik van fillers en botox onder jongeren. 

Decates noemt de toename ‘opvallend, omdat het gaat om een kwetsbare leeftijdsgroep’. Tieners en twintigers - die soms in hun eentje langskomen - zijn volgens hem ‘makkelijk te beïnvloeden en te manipuleren’ via sociale media zoals Instagram en TikTok. “De jeugd maakt zichzelf gek met filmpjes van ‘perfecte’ meiden zoals Kylie Jenner. Jonge meiden moeten inzien dat wat ze hebben al heel mooi is.”

Complicatiespreekuur

Beelden van modellen, acteurs of influencers laten een nepwereld zien, betoogt Decates. “Het gevaar is dat jongeren voor behandelingen terechtkomen bij beunhazen. Er is een wildgroei aan onprofessionele bedrijfjes.” De arts ziet steeds meer slachtoffers langskomen op zijn complicatiespreekuur in Rotterdam en de gevolgen kunnen volgens hem ‘desastreus’ zijn.  “We zien een toename van jonge meisjes waarbij de lippen zijn ingespoten met fillers en waarbij per ongeluk het bloedvat is afgesloten, waardoor de lip afsterft.”

In 2018 bleek uit onderzoek van het Erasmus MC dat er in Nederland zo’n 400.000 cosmetische ingrepen zijn verricht. Die zijn uit te splitsen in ongeveer 250.000 behandelingen waarbij botox is ingespoten en ongeveer 140.000 behandelingen met fillers. Decates raadt aan om voor een ingreep eerst ‘goed je huiswerk te doen’. “Zoek op gecertificeerde artsen die botox of fillers kunnen inspuiten.” Ook pleit de arts voor vervolgonderzoek. “Officieel zijn fillers tijdelijk, maar als wij met de echo kijken zien wij ze vaak jaren later nog zitten. De effecten hiervan moeten we nader onderzoeken.’’ 

Sinds haar 19de komt de Bredase Insta-girl Demi al bij een cosmetisch arts. Als ze ziet hoe haar zus haar lippen laat opspuiten, wil zij ook. “Maar dat zag mijn ma niet zitten.”

Een botoxbehandeling vond haar moeder wel goed. “Ik had veel last van een frons op m’n voorhoofd. Omdat ik vlog op YouTube zit ik veel achter m’n laptop. Voorovergebogen en veel naar het scherm kijken. Ik kreeg er hoofdpijn van.”

Toch kan ze het na de botoxbehandeling niet weerstaan om haar lippen te laten doen. “Want die vond ik altijd al te dun.” Ondanks dat het van haar moeder niet mocht, maakt ze een afspraak. “Boeien, dacht ik.”

Bang voor naalden

In oktober 2017 stapt ze voor het eerst de kliniek binnen om haar lippen op te laten spuiten. Ze is dan 19 jaar. “Ik ben echt bang voor naalden,” lacht ze zenuwachtig in de vlog die ze ervan maakt. Na de injecties brengt ze de camera dichterbij. “Nu heb ik echt lippen. O mijn god, ik ben hartstikke blij hiermee!” Inmiddels is die video meer dan 27.000 keer bekeken.

In haar filmpjes laat ze zien hoe het in de behandelkamer werkt. De botox- en fillervlogs worden meestal vaker bekeken dan de andere die ze plaatst. Met de camera in de hand filmt ze zichzelf terwijl de arts zich over haar buigt en kort in haar lippen prikt. “Met mijn jukbeenderen ben ik nog steeds heel blij,” vertelt ze tijdens een traangootbehandeling, waardoor haar ogen er strakker zullen uitzien. Ze is dan 21 jaar.

Fillers

Na een nieuwe lipfillerbehandeling in oktober 2019, concludeert ze: “Ze zijn gewoon weer even opgefrist.”

De Bredase onderging sinds haar 19de verschillende behandelingen. Haar wenkbrauwen zijn gelift, er zitten fillers in de jukbeenderen en zo’n zes keer kreeg ze fillers in haar lippen. En een keer fillers in haar neus. “Om gekke plekjes op te vullen.”

Voor Van Beijnen waren lipfillers en botox niet nieuw toen ze 19 jaar werd. Ze zag het soms in haar omgeving en vaak op Instagram. Het hoort bij de tijd van nu, meent ze. Veel mensen willen zijn zoals knappe mannelijke en vrouwelijke influencers.

null Beeld Screenshot Youtube
Beeld Screenshot Youtube

Advies

In haar vlogs focust ze vooral op hoe zo’n ingreep gaat bij een kliniek met een deskundige arts. Zo zegt ze na een botoxbehandeling tegen haar moeder: “Fijn dat die arts zoveel uitlegt, hè? Ik ben echt op mijn gemak bij hem.”

Door haar bereik wordt de youtuber overladen met vragen van kijkers. Zowel jong als oud. “Ze willen weten hoeveel milliliter ik laat spuiten. En wat mijn advies is voor hun gezicht.” Soms stellen hele jonge meiden vragen aan haar. “Dan raad ik altijd aan om te wachten tot ze ouder zijn.” Ook deelt ze het advies om voorzichtig te doen met botox en fillers. “Liever twee keer te weinig, dan een keer te veel, toch?”

Van Beijnen merkt dat sommige meiden en jongens een schoonheidsideaal voor ogen hebben dat niet realistisch is. Tieners die denken dat je met vollere lippen ook meteen een knapper mens bent. “Dat komt vooral doordat er zo’n taboe op ligt.” Ze vindt het zonde als ouders en kind er thuis niet open over praten.

Minimumleeftijd

“Wij zijn thuis heel eerlijk naar elkaar. Ik heb het er veel met mijn moeder over gehad. Het is beter om te vertellen over je onzekerheden. Als het aan mij ligt, zouden meer mensen dat moeten doen.”

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de minimumleeftijd (18 jaar) waarop cosmetische chirurgie is toegestaan op te krikken, maar dat ziet Demi van Beijnen niet zitten. Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) wil de minimumleeftijd verhogen naar 21 jaar. Volgens de CDA’er kunnen jongeren niet beoordelen of behandelaars bekwaam zijn.

Van Beijnen waarschuwt dat jonge meiden juist de illegaliteit ingaan als de leeftijd wordt verhoogd. “Als 18-jarigen het willen, doen ze het toch wel.”

En veel van die jonge meiden kijken naar de ervaringen van de Bredase. Dat zij haar behandelingen online deelt en erover mag vertellen, vindt ze eigenlijk alleen maar leuk. “Ik schaam me nergens voor. Hier word ik blij van. En als je alles in het dagelijks leven wilt filmen, hoort dit er ook bij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden