Janssenvaccin houdt Nederlandse prikcampagne op koers

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes zijn zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van Janssen. Maar de voordelen wegen zwaarder dan het risico, concludeert het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) na onderzoek. Nederland begon vandaag met de inentingen van Janssen.

ANP & Bo Broek
Minister Hugo de Jonge in Leiden vandaag bij de eerste prik met het Janssenvaccin in Nederland. Op de stoel ggz-medewerkster Babette Engelsman.  Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge in Leiden vandaag bij de eerste prik met het Janssenvaccin in Nederland. Op de stoel ggz-medewerkster Babette Engelsman.Beeld ANP

De eerste prikken met Janssen zijn vanmorgen gezet in het Leidse Rijks­museum Boerhaave. Vijf ggz-medewerkers kregen de injectie onder toeziend oog van onder anderen zorgminister Hugo de Jonge

Babette Engelsman, medewerkster van GGZ Rivierduinen, was de eerste. “We hebben de prik echt wel nodig voor het werk, wij moeten soms gewoon dichtbij komen,” zei ze.

De Jonge zei dat met het ‘zetten van het eerste Nederlandse vaccin op Nederlandse bodem een mijlpaal is bereikt’. Van Janssen zijn ruim elf miljoen vaccins ingekocht.

In de bijsluiter van het vaccin moet wel een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Omdat het risico volgens het EMA niet opweegt tegen de voordelen, is dat voor het kabinet reden om weer met het middel te prikken, aldus demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij zal, anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, geen advies vragen aan de Gezondheidsraad.

Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten. De eerste prikken met Janssen gaan naar medewerkers van ziekenhuizen en de GGZ.

Volgens De Jonge heeft nu ruim een kwart van de volwassenen een inenting gehad, en worden inmiddels negenduizend prikken per uur gezet. “We zijn en blijven voor het tempo afhankelijk van de vaccins die geleverd worden. En omdat dat er steeds meer worden, blijven we op schema om begin juli iedereen ten minste één keer te hebben gevaccineerd.” Daarmee kan het ‘een heerlijke zomer worden’, aldus De Jonge. Maar dan zullen de maatregelen wel opgevolgd moeten blijven worden.

Mogelijke bijwerkingen

De Jonge besloot vorige week woensdag nog om het vaccin van het bedrijf uit Leiden nog niet toe te dienen. Het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson adviseerde om een onderzoek af te wachten, nadat bij zes vrouwen in de VS ernstige complicaties werden geconstateerd binnen twee weken nadat zij geprikt waren.

Alle vrouwen waren tussen de 18 en 48 jaar oud en kregen na vaccinatie last van zeldzame bloedstolsels in de hersenen. Zeker één vrouw overleed daaraan, een andere vrouw verkeerde in kritieke toestand. In de Verenigde Staten kregen bijna 7 miljoen mensen het coronavaccin van Janssen.

Het EMA voerde naar aanleiding van het advies een onderzoek uit naar de eventuele risico’s van het vaccin. De Jonge verwachtte dat het prikschema zes weken vertraging zou oplopen als het vaccin niet gebruikt zou kunnen worden. Die risico’s blijken nu zeer klein.

Prikstop na prikstop

Halverwege maart stopte Nederland ook met het toedienen van AstraZeneca, in navolging van een groot aantal Europese landen, nadat bij mensen bloedproppen waren ontstaan na de vaccinatie. Momenteel wordt er weer geprikt met het Brits-Zweedse vaccin, maar alleen bij mensen van zestig jaar en ouder.

Mensen jonger dan zestig zouden verhoogd risico op deze complicaties hebben. Dat besluit viel in navolging van een spoedadvies van de Gezondheidsraad. Het EMA beschouwde de voordelen van het vaccin groter dan de nadelen, omdat de kans groter is te overlijden door het coronavirus dan door het vaccin.

Denemarken is overigens helemaal gestopt met het toedienen van het AstraZeneca vaccin.

Oss

Op maandag 12 april kwamen de eerste 79.200 doses van het Janssenvaccin voor Nederland binnen in Oss. Daarvandaan worden de vaccins uiteindelijk over de rest van het land gedistribueerd.

Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd, geleverd en toegediend. Het Janssenvaccin hoeft maar één keer te worden gegeven, terwijl de drie andere middelen twee prikken vereisen. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden