Jan van Zanen voorgedragen als burgemeester van Den Haag

De huidige burgemeester van Utrecht Jan van Zanen is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Den Haag. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt in theater Diligentia in Den Haag. Van Zanen werd in januari nog voor zes jaar herbenoemd in Utrecht.

Anne Kompagnie
Jan van Zanen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Beeld ROBIN UTRECHT
Jan van Zanen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag.Beeld ROBIN UTRECHT

Den Haag, zo blijkt uit de profielschets van de nieuwe burgemeester, heeft vooral behoefte aan een ervaren, krachtige bestuurder. Aan dat signalement voldoet de 58-jarige Jan van Zanen volkomen. De liberaal begon zijn politieke loopbaan in de jaren tachtig als vicevoorzitter van de JOVD. In 2005 werd hij beëdigd als burgemeester van Amstelveen, in 2014 volgde het grotere Utrecht. Zonder twijfel was de tramaanslag op 18 maart 2019 de ingrijpendste gebeurtenis in zijn Utrechtse jaren. Direct na de schietpartij, waarbij vier volstrekt willekeurige mensen het leven lieten, ontpopte Van Zanen zich als de burgemeester van elke Utrechter, een man die ondanks het verdriet zijn stad wist te verenigen.

‘Stad van mijn dromen’

Vele kandidaten passeerden de afgelopen dagen de revue voor het Haagse burgemeesterschap, van Alexander Pechtold tot Bruno Bruins en sinds woensdag vooral ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. De naam Van ­Zanen ontbrak. Logisch, want hij leek volkomen gelukkig in Utrecht. Over die stad zei hij: “De stad van mijn dromen. Tolerant en toegankelijk. Ik geef er alles voor – ik kan en wil niet anders, mijn twee kinderen weten hier alles van – doe het met veel plezier en hoop her en der iets goeds te doen.”

Áls al eens werd gesuggereerd dat ook Amsterdam en Den Haag op de VVD’er zaten te azen, was hij stellig. “O, alsjeblieft. Altijd als er ergens iets vrijkomt, begint het weer. Ik ben zelfs genoemd toen ze in een gemeente in Zeeland maar geen burgemeester konden vinden. Ik maak de komende zes jaar zeker vol.”

Wat dat besluit heeft doen veranderen, laat zich raden. Feit is dat Den Haag na het vertrek van zijn partijgenoot Pauline Krikke snakt naar een zelfverzekerde bestuurder. Van Zanen gisteravond in een korte toespraak: “Ik verheug me erop te werken met alle Hagenaars. Tegelijkertijd is er een andere kant: ik vertrek uit de stad waar ik het langst heb gewoond en gewerkt, waar ik mij hartstochtelijk voor heb ingezet.”

Van Zanen staat bekend om zijn flair, charme en humor. Handig manoeuvreert hij zichzelf daarin steevast in de rol van de gewone man die de problemen van de straat herkent. ‘Hallo, ik ben Jan van de gemeente’ is steevast zijn begroeting. Hij is een zorgvuldig luisteraar.

Tropenjaren

Hij won de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid en kreeg de Duidelijketaalprijs als ‘duidelijkste burgemeester van Nederland’.

Als voorzitter van de VVD had hij het zwaarder. Hij leidde de partij tussen 2003 en 2007, al liep zijn mandaat tot 2009. Hij stopte eerder omdat hij ‘tropenjaren’ achter de rug had: onder zijn voorzitterschap leed de partij zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als bij de Tweede Kamerverkiezingen een forse nederlaag. Ook zorgde de lijsttrekkersstrijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk destijds voor veel onrust.

Zijn partijgenoot, waarnemend burgemeester Johan Remkes, is niettemin blij. “Ik ken Jan van Zanen al heel lang en ben zeer ingenomen met de keuze. Hij is een zeer ervaren bestuurder en een echte burgemeester. Deze stad is bij hem in goede handen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden