Jaimie Vaes doet aangifte tegen Lil Kleine: ‘Niet te bevatten dat iemand je zoveel pijn kan doen’

Jaimie Vaes heeft aangifte gedaan tegen haar ex-partner Lil Kleine. Dat vertelde ze vanavond in de talkshow Khalid & Sophie. Het was de eerste keer dat Vaes publiekelijk haar verhaal deed, nadat een maand geleden een filmpje opdook waarin de rapper haar zou hebben mishandeld. “Ik denk dat dit wel nodig was, hoe heftig ook, om uit deze situatie te komen.”

Maxime Segers
null Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

De 32-jarige Jaimie Vaes verbrak vanavond de stilte na weken te hebben gezwegen. Samen met haar advocaat Kim Beumer schoof ze aan in de NPO-talkshow Khalid & Sophie, om haar kant van het verhaal te doen. Hoe het met haar ging, begon presentator Khalid Kasem voorzichtig het gesprek. “Het gaat goed. De ene dag beter dan de ander, maar dat hou je nog een tijdje. Ik heb goede hulp en lieve vrienden en familie om me heen. Maar het is wel een rotte periode, het is niet makkelijk.”

Het is een vraag die waarschijnlijk bij veel mensen leeft: hoe heeft de relatie van Jaimie en Jorik Scholten, zoals Lil Kleine echt heet, zo’n wending kunnen nemen? Dat ging heel geleidelijk, stelde Vaes, die zei dat het begin van haar relatie met Scholten ‘superleuk’ was. “Je hebt mooie momenten, je bent verliefd. Maar dan verschuift de dynamiek. Je gaat van een voetstuk naar de grond en dat meerdere malen per week. En dat bouw je dan langzaam op.”

Toch kon Vaes, toen de eerste scheurtjes zich al voordeden in hun relatie, geen afstand nemen. “Als je van iemand houdt, ga je daar niet zomaar voor weg. En nog steeds, hoe gek het ook klinkt, kan je iemand missen. Ook al is diegene niet goed voor je. Je hart en ziel ligt bij zo’n persoon.” Ook familie en vrienden gaven advies, maar tevergeefs. “Zij zijn er niet emotioneel in betrokken,” verklaarde Vaes aan Kasem.

Andere kant

De eerste keer dat het escaleerde tussen Vaes en Scholten, kon ze niet zich concreet herinneren. Wel merkte ze dat Lil Kleine steeds vaker – maar wel geleidelijk – een andere kant van zich liet zien. Dat uitte zich niet direct in fysiek geweld, legde Vaes uit. Het was vooral mentaal erg zwaar. “Fysiek geweld gaat wel weg. Woorden en gedrag blijven hangen. Het is niet te bevatten dat iemand je zoveel pijn kan doen. Die dynamiek is heel gek,” zei Vaes zichtbaar emotioneel.

Over het bewuste filmpje dat een maand geleden lekte via het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer, kon Vaes vanwege het strafrechtelijke onderzoek inhoudelijk niet veel kwijt. “Maar het was een avondje als zovelen. Een avondje uit. Onderweg ontstaat er frictie en een woordenwisseling en dan escaleert dat, op dat dus. Wat op de beelden te zien is.”

Hoe heftig de periode voor Vaes momenteel ook is, toch baalt ze niet dat de beelden zijn gelekt. ,,Als het niet zo expliciet naar buiten had gekomen had ik hier niet aan tafel gezeten en had ik nog in dezelfde situatie gezeten,” klonk het stellig in de studio. Vaes vervolgt: “Er is geen weg terug. Die had ik even nodig.”

Excuses

Jorik Scholten, zoals Lil Kleine echt heet, liet vorige week sinds lange tijd weer van zich horen via Instagram. Hij plaatste daarop een video waarin hij zijn excuses maakt voor zijn gedrag van de afgelopen tijd. “Ik zie dat ik mijzelf niet ben geweest, dat ik verkeerd heb gehandeld en dat ik veel mensen heb pijn gedaan en gekwetst. En dat had nooit mogen gebeuren,” zei hij onder meer.

Dat hij zich in de video niet rechtstreeks richtte tot Vaes, het vermeende slachtoffer van de mishandeling waarvoor hij in februari werd opgepakt, heeft mogelijk te maken met het contactverbod, zo suggereerde strafrechtadvocaat Natascha Harlequin zaterdagavond in Shownieuws. Contact via sociale media geldt dan als indirect contact en mag dan niet, stelde zij.

Verdachte

Lil Kleine werd vorige maand opgepakt. Hij zou het hoofd van zijn verloofde tussen een autodeur hebben geklemd. Na drie nachten in de cel besliste de rechter-commissaris dat zijn voorarrest werd geschorst. Het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Daarop volgde een zitting bij de raadkamer, die oordeelde dat de rapper toch nog veertien dagen langer vast moest zitten. Twee weken geleden mocht hij de gevangenis verlaten.

Naar aanleiding van de berichten over de vermeende mishandeling besloten meerdere bedrijven de samenwerking met hem stop te zetten. Zo promoot zijn vorige platenmaatschappij TopNotch zijn muziek niet meer en zegde zijn nieuwe platenmaatschappij Sony Music de samenwerking op.

Zaak in onderzoek

Over de incidenten op Ibiza en recent in Amsterdam kon Vaes naar eigen zeggen niets zeggen vanwege het onderzoek dat nog loopt. Beumer zei niet wat voor aangifte er precies is gedaan tegen Lil Kleine. “Het strafrechtelijk onderzoek neemt nu zijn koers,” aldus de advocaat. Daarnaast moeten er veel ‘civiele zaken’ worden afgehandeld, zoals het verbreken van de relatie tussen Jaimie Vaes en Lil Kleine. “Ze hadden geen huwelijk of partnerschap, maar ze hebben wel een minderjarige zoon.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden