Update

Jaap van Dissel: ‘Verleng de lockdown én neem extra maatregelen’

Hoewel het aantal coronagevallen in Nederland de laatste weken is afgenomen, ziet Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) “een donkere wolk” opdoemen. “Daar willen we ons op voorbereiden,” zei de directeur tegen Kamerleden.

Jaap van Dissel. Beeld ANP
Jaap van Dissel.Beeld ANP

“Met de huidige maatregelen zijn we onvoldoende in staat de uitbraak het hoofd te bieden,” legde Van Dissel uit. “Dat is een somber beeld, maar ik kan het niet anders uitleggen.”

Dat de maatregelen die al van kracht zijn tekortschieten, komt door de opmars van de extra besmettelijke Britse variant van het virus. Het RIVM schat dat inmiddels 10 procent van de mensen die in Nederland besmet raken de gemuteerde versie heeft, die voor het eerst werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat deze variant ook hier dominant zal worden, net als in Engeland.

Het RIVM schat het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant op ongeveer 1,3. Dat wil zeggen dat iedere 10 besmette personen 13 anderen besmetten. Het reproductiegetal van de eerdere versie van het virus is net onder de 1. Als dat zo doorgaat, zal het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen op termijn enorm toenemen. Daarom zijn de extra maatregelen die het kabinet wil nemen volgens Van Dissel nodig. “In feite lopen twee uitbraken door elkaar,” duidde Van Dissel.

Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) voorzien inmiddels een derde golf van besmettingen. Die golf kan als het tegenzit nog hoger worden dan de eerste twee, schetste Van Dissel. Over de precieze cijfers bestaat wel nog grote onzekerheid, benadrukte hij. Volgens hem is wel duidelijk dat de instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen de komende tijd zo laag mogelijk moet worden gehouden, zodat ze de volgende golf het hoofd kunnen bieden. Vaccinaties en lenteweer zouden de situatie wel kunnen verbeteren.

Varianten 

Ook over de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutaties maakt het RIVM zich zorgen. De Zuid-Afrikaanse variant is hier enkele keren aangetroffen, de Braziliaanse nog niet. Volgens Van Dissel duidt onderzoek erop dat de vaccins die tot nog toe zijn ontwikkeld ook werken tegen de Britse variant. Van de andere varianten is dat echter nog niet goed duidelijk. Dat noemt Van Dissel ‘wel een beetje zorgelijk’.

Een belangrijk punt van zorg is het feit dat in deze varianten uitgerekend veranderingen zijn opgetreden in het zogeheten spike-eiwit. Spikes zijn de punten waarmee het virus lichaamscellen binnendringt. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna leren het afweersysteem de spikes te herkennen om het virus uit te schakelen.

Extra maatregelen

En dus, zo schrijft Van Dissel in zijn presentatie, is het hard nodig om alle mogelijke maatregelen te nemen: ‘Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen. Houd scholen (ten minste) twee weken dicht, leer van opgestarte klassen.’ Volgens de internationale studie die het RIVM en OMT aanhalen kunnen striktere blijf-thuisregels de R-waarde drukken met grofweg 10 tot 15 procent.

Vooral de politiek drong steeds aan op goede onderbouwing van maatregelen, weet ook een lid van het OMT: “Maar heel exact kun je zulke maatregelen nooit bepalen, want het is ook afhankelijk van de situatie in een land, de naleving, de andere maatregelen die al gelden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden