'Ivanka Trump komt naar Haags zakencongres'

Ivanka Trump komt naar Nederland. De dochter van de Amerikaanse president Donald Trump spreekt op een groot internationaal zakencongres, dat op 4 en 5 juni in Den Haag wordt gehouden.

President Donald Trump en zijn dochter Ivanka Beeld afp
President Donald Trump en zijn dochter IvankaBeeld afp

Bronnen rond een bijeenkomst ter voorbereiding op die top in de Amerikaanse staat Kansas melden dat zij haar komst heeft bevestigd.Of Trump zelf ook een bezoek brengt aan de Global Entrepreneurship Summit (GES), is nog niet bekend. De Nederlandse regering hoopt dat nog steeds.

"Als de hoogste vrouw of man van een land een bezoek brengt aan Nederland, is dat voor ons een enorme eer," zei minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel op de heenweg naar Kansas; voorafgaand aan de gebeurtenissen in Utrecht. Ivanka Trump was in 2017 ook bij de laatste editie van GES, die in India werd gehouden. Daar kwam haar vader toen niet.

Op de bijeenkomst in Kansas speechten Kaag en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Ook werden de eerste namen bedrijven die naar de top komen. Zo nemen Nederlandse bedrijven als Philips, KPN en Heineken deel aan de GES. Aan Amerikaanse kant hebben investeringsmaatschappij Carlyle Group en vermogensbeheerder BlackRock hun komst toegezegd.

Omgekeerde handelsmissie
Volgens Kaag is de GES 'een grote omgekeerde handelsmissie', die qua impact te vergelijken is met 50 handelsmissies. "En alle bedrijven komen daarvoor naar ons." Deze maandag reisde in het kielzog van Kaag ook een mini-handelsmissie met vier Nederlandse bedrijven naar Kansas.

Pompeo plande de voorbereidingsbijeenkomst met Kaag - gastland Nederland organiseert het handelscongres samen met de Amerikanen - niet voor niets in die Amerikaanse staat. Hij richtte er ooit zijn bedrijf Thayer Aerospace op en zat namens Kansas acht jaar in het congres. De staat, in het midden van de VS, is voor president Trump een electoraal belangrijke regio.

Initiatief
Dat Nederland de GES binnensleepte, werd geregeld tijdens het bezoek van premier Mark Rutte en Kaag aan het Witte Huis in juli vorig jaar. Maar al lang voor die ontmoeting met president Trump werd er achter de schermen al aan gewerkt, stelt Kaag.

Wie daarvoor het initiatief nam, is volgens de D66-bewindsvrouw niet helemaal duidelijk. "Iedereen claimt de eerste te zijn. Zeker is dat de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra hier enorm voor heeft gelobbyd en ik heb dat vanuit het kabinet gedaan.''

Het is voor het eerst dat de internationale zakentop, die in 2010 op initiatief van toenmalig president Obama voor het eerst werd gehouden, in Europa wordt gehouden. Tot nu toe hebben 6000 ondernemers uit 120 landen zich aangemeld voor de top. Zij mogen niet allemaal komen; een jury selecteert 1200 bedrijven die worden uitgenodigd. Daar zitten in ieder geval 200 Nederlandse ondernemers bij. Ook komen er 400 investeerders naar het zakencongres.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden