IS-wezen van Zwolse jihadiste op weg naar Nederland

Twee jonge Nederlandse weeskinderen zijn zondag uit een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië gehaald en overgedragen aan een Nederlandse delegatie.

Syrische vluchtelingen bij het kamp Ain Issa. Beeld AFP
Syrische vluchtelingen bij het kamp Ain Issa.Beeld AFP

Dat bevestigen ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer, na berichtgeving van de Koerdische minister voor Buitenlandse Zaken, Dr. Abdukarim Omar. Het gaat volgens de twee bewindslieden om ‘twee jonge Nederlandse weeskinderen, die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag verbleven in een kamp’.

De twee kinderen zijn onderweg naar Nederland. Het gaat om de twee jonge kinderen van de overleden Nederlandse Syriëgangster Karenia J. (31) uit Zwolle, bevestigt een bron. Van hen was al bekend dat zij in kamp Ain Issa twee Nederlandse verbleven.

De kinderen zijn 2 en 4 jaar oud, hun moeder overleed eerder dit jaar door ondervoeding en ziekte. Haar man, de Belgische jihadist Jamal El K., overleed al eerder. De weeskinderen werden door een andere buitenlandse vrouw in het Koerdische detentiekamp onder haar hoede genomen. De familie van de Nederlandse vrouw probeert sinds die tijd, met behulp van een advocaat, de kinderen naar Nederland te krijgen.

‘Op verzoek’

De Koerdische minister voor Buitenlandse Zaken, Dr. Abdulkarim Omar, stelt maandag in een tweet dat ‘op verzoek van de Nederlandse regering door de autonome regering in Noord- en Oost Syrië op 9 juni twee Nederlandse weeskinderen zijn overgedragen aan een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de stad Ain Issa.’

Tegelijk zouden ook 12 Franse weeskinderen aan de Franse autoriteiten zijn overgedragen. Op videobeelden is te zien hoe een Franse en een Nederlandse ambtenaar documenten ondertekenen in een kantoor van de Koerdische autoriteiten in de plaats Ain Issa.

Tot nu toe weigerde Nederland om Nederlandse jihadisten en hun kinderen terug te halen uit het gebied. Zij moesten zich eerst melden bij een Nederlands consulaat in Irak of Turkije. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei eerder dit weekend nog dat hij niet van plan was ‘Nederlandse vertegenwoordigers naar onveilig gebied te sturen’. Nu blijkt er dus zondag al een Nederlandse vertegenwoordiger in Ain Issa, de hart van het Koerdisch gebied, te zijn geweest.

90 kinderen in de kampen

Samen met de twee Nederlandse kinderen zijn ook twaalf Franse weeskinderen overgedragen, melden minister Omar en het Franse persbureau AFP. De afgelopen weken haalden meerdere landen weeskinderen weg uit de overvolle detentiekampen in Noord-Syrië. De Verenigde Staten haalden twee kinderen en zes vrouwen terug.

De Nederlandse minister Grapperhaus was daarover eerder afhoudend omdat de situatie in Noord-Syrië te gevaarlijk zou zijn om wezen op te halen. Daar zitten duizenden IS-vrouwen en hun kinderen opgesloten, hun mannen zitten in Koerdische gevangenissen. Volgens inlichtingendienst AIVD bevinden zich 55 Nederlandse volwassen jihadisten in die kampen of in Koerdische gevangenissen. De vrouwen zouden in totaal negentig kinderen bij zich hebben.

De Nederlandse overheid heeft al maanden geleden procedures opgesteld wat er moet gebeuren met kinderen die terugkomen, omdat hun moeders eenmaal terug in Nederland de gevangenis in gaan. In principe worden de kinderen opgevangen door naaste familie (oma’s en opa’s of broers en zussen), dat gebeurt niet als die familieleden dat niet kunnen of als de overheid ook hen als te radicaal ziet. Dan kan er een pleeggezin worden ingeschakeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden