Nieuws

Is na besmetting één prik genoeg? Dat wil Amsterdams OMT-lid Menno de Jong graag onderzoeken

Viroloog en OMT-lid Menno de Jong wil onderzoeken of mensen die corona hebben gehad na één vaccindosis voldoende beschermd zijn. Voor de studie heeft hij 400 vaccindoses nodig – het onderzoek kan Nederland uiteindelijk meer dan een miljoen ­doses besparen.

Jop van Kempen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Jong wacht al enkele weken op uitsluitsel van het ministerie van Volksgezondheid. “We kunnen morgen met de studie beginnen,” zegt De Jong. “Amsterdam UMC is er klaar voor. We hebben niet zo zeer financiering nodig, maar slechts 400 doses vaccins. Vier tot zes weken later weten we het antwoord.”

De studie die De Jong wil uitvoeren, is ingebed in een lopend onderzoek. Al sinds de eerste coronagolf volgt zijn groep in samenwerking met de GGD nauwkeurig honderden ex-covidpatiënten. Door deze mensen te vaccineren is snel te onderzoeken of één vaccindosis genoeg is om na een doorgemaakte infectie voldoende antistoffen op te wekken om herinfectie te voorkomen.

“Ik denk dat dat zo is,” aldus De Jong. “Die ene prik werkt als een booster voor het eerder geactiveerde immuunsysteem.”

Immuunrespons

Het is geen gewaagde hypothese. Sterker, ook zonder een vaccinatie is de kans op herinfectie bijzonder klein. Er zijn wereldwijd meer dan een miljard mensen besmet geraakt, maar het aantal herinfecties is zeer laag. Het gaat waarschijnlijk om honderden, waarbij bovendien vaak sprake is van patiënten met een ontregeld immuunsysteem.

Studies uit Israël en de VS ondersteunen de hypothese van De Jong. “Zorgpersoneel uit die landen kreeg na een doorgemaakte infectie één dosis van het Pfizer- of Modernavaccin, en hun immuunrespons bleek daarna minstens even goed als na twee vaccinaties bij mensen die niet eerder een infectie hadden gehad.”

“Zorgpersoneel vormt echter geen dwarsdoorsnede van de bevolking; het gaat om relatief jonge en gezonde mensen,” aldus De Jong. “Wij hebben in ons lopende onderzoek echt een dwarsdoorsnede van de bevolking geselecteerd, dus inclusief ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen en mensen die een milde of ernstige infectie hebben gehad. De informatie die de studie oplevert, is dus waardevol.”

Bewezen besmetting

Als uit het onderzoek blijkt dat het inderdaad zo werkt, kan Nederland nu al ruim een miljoen vaccindoses uitsparen. Immers, al meer dan een miljoen Nederlanders hebben een bewezen coronabesmetting doorgemaakt, die door een PCR-test is aangetoond, meestal door de GGD. Zij hebben mogelijk dus slechts één prik nodig, geen twee.

De Jong: “De aanvoer van vaccins in Nederland is in de komende maanden beperkt en blijkt ook nog onzeker, dus als je een miljoen doses kunt reserveren voor een andere groep, scheelt dat een slok op een borrel.”

Volgens het coronadashboard zijn nu ruim 800.000 prikken gezet. Hoe sneller grote groepen mensen zijn gevaccineerd, hoe meer individuele ziektegevallen worden voorkomen en hoe sneller de lockdown kan worden afgeschaald.

Lang wachten

OMT-lid De Jong diende zijn voorstel een aantal weken geleden via het RIVM in bij het ministerie van Volksgezondheid, dat beslist over de inzet van coronavaccins. Het initiële antwoord was dat er vanwege de schaarste geen vaccins gereserveerd konden worden.

Momenteel wordt het voorstel ook beoordeeld door ZonMw - een organisatie die onderzoeksgelden verdeelt. Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge laat weten dat ‘we er vanuit VWS voor willen zorgen dat er zorgvuldig met de inzet van vaccins wordt omgegaan’. Het ministerie wacht op het RIVM en ZonMw en zal dan een oordeel vellen.

Het lange wachten op een antwoord van VWS is mogelijk het gevolg van eerdere onzorgvuldigheid. Zo haalden vrijwilligers van zorgorganisaties twee prikken bij de GGD, terwijl dat niet conform de richtlijnen is. Ook bestuurders en andere werknemers zonder patiëntencontact werden ten onrechte gevaccineerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden