Is Forum voor Democratie klaar voor het bestuur?

De enorme winst van Forum voor Democratie in Noord-Holland is ook voor de partij zelf een verrassing. 'Ik ga geen uitspraken doen of wij verantwoordelijkheid nemen.'

Ruben Koops
Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, wordt gefeliciteerd door Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen. Beeld Bart Maat
Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, wordt gefeliciteerd door Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen.Beeld Bart Maat

Met 9 zetels in de 55 zetels tellende Provinciale Staten van Noord-Holland boekt Forum voor Democratie een ongekende overwinning. Of FvD concurrent GroenLinks in stemmen voorblijft, is nog niet zeker. De definitieve uitslag wordt in de loop van vrijdag bekend.

Toch trok partijleider Thierry Baudet met de voor hem karakteristieke daadkracht donderdag het initiatief naar zich toe. Dat legde meteen bloot dat de partij nog niet is voorbereid op de taak die ze van de kiezer kreeg toebedeeld.

Trots meldde Baudet op sociale media dat hoogleraar en columnist Paul Scheffer namens Forum verkennende gesprekken zal voeren om tot een 'constructief provinciaal bestuur in Haarlem te komen'. De aanstelling van een informateur is de opening van de formatiedans, de verantwoordelijkheid die de grootste partij moet oppakken.

Bewegend beeld
Maar enkele uren later bleek uit navraag van Scheffers werkgever NRC Handelsblad dat hij die taak helemaal niet op zich gaat nemen. Scheffer had aan zijn voormalige protegé Baudet beloofd dat hij een soort begeleidings­gesprek met Johan Dessing wilde voeren, de FvD-lijsttrekker uit Zaandam.

Dat er een reddingsboei moet komen voor de Noord-Hollandse lijsttrekker Dessing is duidelijk. De assistent-luchtverkeersleider zonder enige politieke ervaring is zelf ook verbaasd dat hij de leider is geworden van de mogelijk grootste fractie in de op een na grootste provincie van Nederland.

"Geef ons even de tijd om ons te organiseren. Geen idee hoeveel," zei hij tegen een verslaggever van RTV NH. Zijn optreden voor deze zender was de eerste keer voor andere Noord-Hollandse politici dat ze bewegend beeld zagen van de winnaar.

Dessing, die vrijdagochtend niet bereikbaar was voor nadere uitleg, had geen enkele keer meegedaan aan verkiezingsdebatten of interviews voor de verkiezingen. Speerpunten wist hij wel te noemen: minder belasting, minder immigratie en de klimaattransitie stoppen. Zaken waar de Provinciale Staten niet over gaan.

Om het nog chaotischer te maken: het is maar de vraag of Dessing uiteindelijk in de Noord-Hollandse Staten plaatsneemt, want hij staat ook in Flevoland op plek tien van de kieslijst.

Als de nummers acht en negen, beiden ook niet woonachtig in Flevoland, weigeren te verhuizen naar de polderprovincie, ligt de keuze bij Dessing. Als hij dan niet kiest voor Flevoland, verliest FvD die zetel, met alle gevolgen voor de Eerste Kamer van dien.

Inhoudelijke verschillen
Baudet zei dat zijn partij bestuurders wil leveren in de provincies. Dessing hield dat op tv in het midden: "Ik ga geen uitspraken doen of wij verantwoordelijkheid nemen." Het is de vraag of Forum zijn positie weet te verzilveren met een plek in het provinciebestuur.

De andere rechtse partijen in Noord-Holland hebben allemaal verloren, samen is er geen meerderheid. En samenwerking met D66 en GroenLinks is uitgesloten, vanwege de grote inhoudelijke verschillen. Als Forum dat zelf ook concludeert, kan een andere partij de formatie overnemen.

Volg de nasleep van de Statenverkiezingen in ons blog.

Johan Dessing (1965) is lijsttrekker voor FVD in de provincie Noord Holland Beeld -
Johan Dessing (1965) is lijsttrekker voor FVD in de provincie Noord HollandBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden