PlusAnalyse

Is de situatie in ziekenhuizen goed genoeg om te versoepelen?

Het gaat in de ziekenhuizen langzaam maar zeker beter: het aantal bedden waarop een coronapatiënt ligt, daalt sinds anderhalve week gestaag en ook de instroom neemt af. Aan de OMT-norm voor versoepelingen is echter nog niet voldaan.

Niels Klaassen
Er liggen nu 2487 coronapatiënten in het ziekenhuis. Eind vorige maand waren dat er nog meer dan 2700.  Beeld ANP
Er liggen nu 2487 coronapatiënten in het ziekenhuis. Eind vorige maand waren dat er nog meer dan 2700.Beeld ANP

Het kabinet is van plan volgende week dinsdag verdere versoepelingen door te voeren. Sportscholen en pretparken mogen dan weer open. Een definitief besluit volgt maandag: Rutte en De Jonge willen eerst zeker weten dat de daling die nu zichtbaar is, ook wordt bestendigd.

Het OMT heeft geadviseerd met versoepelingen te wachten tot het aantal nieuwe ziekenhuis- en ic-opnames op weekbasis met minimaal 20 procent daalt.

Dat is nog niet het geval, maar zeker op de ic scheelt het niet veel. Daar worden nu gemiddeld 40 mensen per dag opgenomen, 17 procent minder dan vorige week. Het aantal opnames op de verpleegafdeling ligt, met 228 per dag, 12 procent onder het niveau van vorige week. Er liggen nu 2487 coronapatiënten in het ziekenhuis. Eind vorige maand waren dat er nog meer dan 2700.

Ook de besmettingscijfers vertoonden vorige week verbetering, maar de laatste dagen zit de klad er weer in. Twintigers zijn daar de oorzaak van, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. In die leeftijdsgroep stijgt het aantal besmettingen de laatste dagen zeer sterk. Op 4 mei lag het aantal twintigers dat toen de eerste ziektedag beleefde 24 procent hoger dan op 27 april. Bij andere leeftijdsgroepen daalde dat aantal juist.

Feestjes

GGD’s wijzen op de invloed van Koningsdag. Mensen die op 4 mei klachten kregen, zijn mogelijk op die feestdag besmet geraakt met het virus. GGD Noord- en Oost-Gelderland bijvoorbeeld laat weten dat een feestje op Koningsdag in Winterswijk maar liefst tien nieuwe besmettingen opleverde, en dat de laatste weken steeds meer coronabesmettingen aan feestjes gekoppeld kunnen worden.

Cijfers van bron- en contactonderzoek van de GGD’s leken er vorige week op te wijzen dat dat ook landelijk het geval is. Het aantal twintigers dat positief test op corona is nu ongeveer dubbel zo groot als bij de rest van de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden