null

PlusReportage

Invictus Games: ‘Tijdens het sporten vergeet je je handicap’

Beeld Jakob Van Vliet

Dit jaar doen de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen, voor het eerst Nederland aan. Gisteren kwamen de sporters bijeen voor een trainingsdag bij sportclub Only Friends in Noord.

Jaike Reitsema

Commandant der strijdkrachten Luitenant-admiraal Rob Bauer rolt door de sportzaal, duidelijk iets moeizamer dan de andere spelers. Vandaag doet hij mee aan een potje rolstoelbasketbal. “Doe rustig aan met me,” heeft hij nog van tevoren gegrapt, maar daar lijken de spelers zich weinig van aan te trekken.

Ze trainen voor de Invictus Games, het evenement voor (ex-)militairen, dat dit jaar van 9 tot en met 16 mei in den Haag worden gehouden. In 2014 werd het voor het evenement voor het eerst georganiseerd in Londen, met prins Harry als initiatiefnemer.

Deelnemers doen aan sporten als wielrennen, rolstoelbasketballen en handboogschieten. Voorafgaand aan de trainingen geeft snowboardkampioen Bibian Mentel een speech. De zaal is aangedaan als ze vertelt over de vele keren dat kanker bij haar werd geconstateerd, die haar in een rolstoel deed belanden. “Het is fantastisch dat sporten met een beperking steeds meer aandacht krijgt. Sporten maakt je sterker, mentaal en fysiek, waardoor je soms makkelijker met je beperking leert leven.”

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Volgens wielrenner en bestuurslid van Invictus Edwin de Wolf is dit evenement veel meer dan een wedstrijd. “Tijdens het sporten vergeet je je handicap even. Je focust je op je doelen en werkt samen. Dat is veel meer waard dan een medaille.”

In 2018 had De Wolf een extra bijzondere reden om mee te doen. “Ik deed mee om mijn moeder te bedanken. Ik ben in 1994 in Bosnië tijdens een patrouille op een mijn terechtgekomen. Ik was op sterven na dood. Dat deed niet alleen veel met mij, maar ook met mijn ouders. Nu sta ik weer midden in het leven en wil ik mijn moeder laten zien dat ik onoverwinnelijk ben.”

Verantwoordelijkheid

Deze trainingsdag, georganiseerd door Defensie, is heel belangrijk volgens Bauer. “Als je niet meer in dienst kunt doordat je fysiek of mentaal schade hebt opgelopen tijdens je werk is dat vreselijk. Iets waar je je hele leven voor hebt getraind, valt ineens weg. Wij als Defensie hebben onze mensen op uitzending in gevaarlijke omstandigheden gebracht, dus hebben we ook een grote verantwoordelijkheid. Ik vind het heel belangrijk om te laten zien dat we er altijd voor ze zijn.”

“De saamhorigheid die heerst bij Defensie vind je nergens anders,” zegt Jacco van der Klift. Hij liep tijdens een uitzending een agressieve bacterie op die zijn spieren en gewrichten heeft aangetast. “Ik heb een periode gehad dat ik het niet meer zag zitten. Totdat een oud-collega me vroeg om met hen te komen sporten. Ik was meteen verkocht. Ik vertrouw de mensen hier en we spreken allemaal dezelfde taal. Het voelt als thuis.”

In podcastserie Sportcast vertellen veteranen over hun ervaringen: veteraneninstituut.nl/sportcast/

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden