Nieuws

Inval veroorzaakt onrust tussen Koerden en Turken in Nederland

Onrust in Turkije zorgt meestal ook voor onrust in Nederland. Vanwege de Turkse militaire operatie in Syrië, staat zaterdag de eerste officiële Koerdische demonstratie in Den Haag al gepland.

Cyril Rosman & Carla van der Wal
Koerden bij een demonstratie op het Malieveld in 2014. Beeld ANP
Koerden bij een demonstratie op het Malieveld in 2014.Beeld ANP

Donderdagavond waren er al demonstraties op Schiphol en station Arnhem. Een woordvoerder van de Koerdische organisatie Democratisch Platform Nederland zei dat de betogers met hun actie proberen duidelijk te maken dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de aanvallen van de Turken in het noorden van Syrië. “Het is allereerst van groot belang dat het luchtruim boven het noorden van Syrië wordt gesloten, zodat de Turken er geen luchtacties meer kunnen uitvoeren,” aldus de zegsman. “We hopen dat Nederland zich daar internationaal sterk voor maakt.”

Malieveld

Zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur zullen honderden Nederlandse Koerden zich verzamelen op het Malieveld in Den Haag. Uit protest tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. “Die ellende moet worden gestopt,” stelt een woordvoerder van het organiserende DemNed, de Raad van Koerdische gemeenschappen in Nederland. “Iedereen is boos en verdrietig. Maar de Koerden zijn gewend geraakt aan dit soort ellendige situaties. Dat is het erge.”

Een andere Nederlandse Koerd, Devin (om veiligheidsredenen wil hij zijn achternaam niet vermeld zien), spreekt over een ‘zwarte dag waarop de Koerden door de wereld in de steek zijn gelaten’. “Dit is een etnische zuivering. Als ik hier geen zoon had gehad, was ik daarheen gegaan om te vechten.”

Ze zijn de afgelopen jaren vaker ‘boos en verdrietig’ geweest, de Koerden in Nederland. Het leidde tot spanningen en onrust. Vorig jaar, toen Turkije Syrië binnenviel, werden in Rotterdam de ruiten ingegooid bij een Turkse culturele vereniging. Op de muren werd ‘PKK’ geschreven, een Koerdisch-Turkse organisatie die op de Europese terrorismelijst staat. Vorig jaar gooide een man drie molotovcocktails naar het Turkse consulaat in Amsterdam ‘uit protest tegen de onderdrukking van de Koerden’.

70.000 Koerden

In Nederland wonen zo’n 70.000 Koerden, met achtergronden in Koerdisch gebied in Syrië, Turkije, Irak of Iran. “Je moet de Koerden in Nederland niet allemaal in één hokje stoppen, er zijn hier ook Koerden die op Erdogan hebben gestemd,” zegt redacteur Volkan van de website DutchTurks.nl.

Hij vraagt de ‘Turkse interventie in Syrië niet zomaar te veroordelen’. “De Amerikanen hebben in Syrië een terreurgroep gebruikt om een andere terreurbeweging (IS) te bestrijden.” Hij doelt op de Koerdisch-Syrische YPG die banden heeft met de PKK. “Ik denk dat het meevalt met de spanningen tussen Koerden en Turken in Nederland. Ik hoop alleen niet dat PKK’ers weer overgaan tot het aanvallen van moskeeën en verenigingen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden