Internationale studie: rekenen in Nederland zit in de lift

Basisschoolleerlingen in groep 6 zijn de afgelopen jaren beter gaan rekenen. Daarmee presteren zij ruim boven het internationale gemiddelde.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat blijkt uit het vierjaarlijkse internationale TIMSS-onderzoek, dat dinsdag verscheen. Bij de vorige studie, gepubliceerd in 2015, bleken de rekenprestaties van zesdegroepers nog te zijn gedaald.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs spreekt van ‘een mooie opsteker’. “De metingen zijn weliswaar gedaan voor de coronacrisis, maar de internationaal vergelijkbare resultaten laten zien dat het basisonderwijs erin slaagt om de rekenresultaten van leerlingen te verbeteren, ondanks moeilijke omstandigheden zoals een tekort aan personeel.” De resultaten zijn ‘bijna terug’ op het niveau van eerdere metingen in 2011 en 2003, schrijft Slob aan de Tweede Kamer.

Vóór corona

De studie werd in het voorjaar van 2019 – ruim vóór corona – gedaan onder 3355 Nederlandse leerlingen. Zij moesten een digitale toets maken over rekenen en natuuronderwijs. TIMSS, dat staat voor Trends in International Mathematics and Science Study, meet al 24 jaar de ontwikkeling van exacte vakken in het basisonderwijs in 58 landen. Daarbij gebruiken de onderzoekers in Nederland groep 6 als peilgroep.

Het natuuronderwijs laat geen stijgende trend zien. Daar scoren de leerlingen uit Nederland nog altijd gemiddeld, net als vier jaar geleden. Dat betekent dat Nederland in de ranglijst 18 landen voor zich moet dulden.

Eigen onderzoek

In het voorjaar van 2021 komt de onderwijsinspectie met een eigen onderzoek naar rekenonderwijs en schrijfvaardigheid. Op basis van al die onderzoeksresultaten beslist Slob wat er nodig is om alle leerlingen een goede basis in taal en rekenen mee te geven. De veelbekritiseerde rekentoets werd vorig jaar afgeschaft. Die zou goed rekenonderwijs niet bevorderen.

Uit een groot onderzoek naar de staat van het Amsterdamse basisonderwijs bleek vorige maand nog dat leerlingen in groep 8 slechter zijn gaan rekenen. Dat wordt deels geweten aan de schoolsluiting door corona dit voorjaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden