Internationaal rapport: Nederland gebruikte kinderen als middel in strijd tegen corona

Door het Nederlandse coronabeleid om scholen te sluiten en zo ouders thuis te houden, zijn kinderen als middel gebruikt in de bestrijding van de epidemie. Het kabinet krijgt een harde tik op de vingers in het jaarlijkse wereldwijde kinderrechtenrapport, de KidsRights Index.

Edwin van der Aa
Een kind volgt thuis onderwijs tijdens de lockdown. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een kind volgt thuis onderwijs tijdens de lockdown.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nederland heeft volgens de makers internationaal een zeer slecht voorbeeld gegeven, door niet eens te proberen de scholen veilig open te houden. Met alle gevolgen van dien voor de mentale gezondheid van de jeugd. Ook de coronarichtlijnen vanuit het VN-Kinderrechtencomité zijn verwaarloosd. De jeugd heeft geen enkele prioriteit gekregen in het Nederlandse beleid, klinkt het.

Als bewijs worden uitspraken aangedragen van demissionair coronaminister Hugo de Jonge, van half december 2020. Toen noemde De Jonge inderdaad op televisie als reden waarom het kabinet besloot de scholen te sluiten, dat ouders met thuiszittende kinderen dan ook sneller zelf thuis gaan werken. Als ouders kinderen naar school brengen, is dat toch weer een moment van contact, legde De Jonge destijds uit.

“En we hebben ook geleerd uit de eerste golf, toen de scholen ook gesloten waren, dat het feit dat het basisonderwijs niet fysiek les geeft, ook mede ervoor zorgt dat ouders zich beter houden aan een ander advies, namelijk: werk zoveel mogelijk thuis,” zei de bewindsman destijds.

“De rechten van kinderen zijn door het kabinet in coronatijd op de tweede plaats gezet,” zegt Marc Dullaert, oprichter van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights. “Ze waren de enkelband voor ouders. Die moesten thuisgehouden worden om zo effectief de epidemie te bestrijden. Ten koste van hun mentale gezondheid.”

In de eerste fase, waarin iedereen op zoek was naar een juiste aanpak, was dat volgens Dullaert nog begrijpelijk. “Maar de uitspraken van De Jonge kwamen op een moment dat het echt niet meer door de beugel kon, in de tweede fase. En andere landen – zoals België en Zweden – hebben er alles aan gedaan om de scholen wél open te houden, dus er lagen alternatieven op tafel.”

Perspectief bieden

De makers van het rapport vinden het ook onverantwoord dat het kabinet lang heeft nagelaten kinderen in het voortgezet onderwijs perspectief te bieden. Pas vorige maand bleek dat de middelbare scholen deze week weer helemaal open mogen en per komende maandag weer helemaal open moeten.

Verder blijkt uit onderzoek dat kindermishandeling is toegenomen tijdens de eerste lockdown in Nederland in het voorjaar van 2020, en dat het aantal slachtoffers van emotionele verwaarlozing aanzienlijk is gestegen. Betrouwbare schattingen geven aan dat het aantal zelfs bijna verdrievoudigd zou zijn.

‘Over het algemeen scoort Nederland met een vijfde plek op de KidsRights Index nu nog goed, maar verwacht wordt dat door het uitgestelde effect van het nalatige coronabeleid dit in de komende jaren flink kan gaan zakken,’ luidt de conclusie van het rapport, dat donderdag verschijnt.

De slechtst presterende landen op de KidsRights Index zijn Tsjaad, Afghanistan en Sierra Leone.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden