PlusNieuws

Inspectie: veiligheid kinderen zonder ouders Ter Apel ondermaats

De veiligheid en gezondheid van kinderen zonder ouders in de asiel­opvang in Ter Apel is ver onder de maat. Staatssecretaris Eric van der Burg moet ‘regie nemen’ en zorgen voor voldoende opvanglocaties voor alleenstaande minderjarigen.

Het Parool
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.  Beeld ANP
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld ANP

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid vrijdag in een brief aan de staatssecretaris.

De inspecties waren donderdag in Ter Apel. Ze telden daar 213 alleenstaande minderjarigen, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor maximaal 55 kinderen zonder ouders. Deze grote aantallen zorgen ervoor dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen toezicht kan houden op de veiligheid en gezondheid van de kinderen, schrijft IGJ.

‘Wachten kan niet langer’

Volgens de inspecties lopen alleenstaande kinderen in Ter Apel grote ­risico’s. De staatssecretaris zou moeten zorgen voor ‘voldoende en fatsoenlijke opvang’, met begeleiding, hygiëne en gezondheidszorg, buiten Ter Apel. Ze zeggen dat nu ingrijpen nodig is. ‘Wachten kan niet langer’.

Onder de 213 minderjarigen zagen de inspecties donderdag ook negentien kinderen jonger dan vijftien jaar. ‘Zulke kwetsbare kinderen horen in een kleinschalige opvang voort­durend passende begeleiding te krijgen,’ aldus de IGJ.

De inspecties zeggen dat de situatie van kinderen zonder ouders in Ter Apel ‘nog schrijnender’ is dan die van jongeren mét ouders in de asielopvang. In juni schreven ze al een brandbrief over de situatie van minderjarigen. Destijds zagen zij ook al dat deze kinderen dagenlang moesten verblijven in nachtopvang, geen toegang hadden tot medische zorg en geen begeleiding of hulp kregen.

Overlooplocatie gaat open

Volgens het COA hebben ongeveer driehonderd mensen in de nacht van donderdag op vrijdag buiten geslapen bij Ter Apel. Er waren elders onvoldoende plekken om ze onder te brengen. Naar verwachting gaat vandaag de eerste ‘overlooplocatie’ in Zoutkamp open. Daar kunnen maximaal zevenhonderd asielzoekers worden opgevangen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden