Inspectie: veel fouten in zaak Lili en Howick

Bij de voorgenomen uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick ging van alles mis. Afspraken tussen betrokken organisaties werden niet nagekomen, er was sprake van onderling wantrouwen en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) liet na regie te nemen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar de uitzetting, die uiteindelijk niet door ging.

Lili en Howick onttrokken zich de nacht voordat ze naar Armenië zouden worden uitgezet, aan het toezicht van voogdijinstelling Nidos. Uit veiligheidsoverwegingen besloot toenmalig staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) de twee alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen. Niet veel later doken de kinderen weer op.

De inspectie heeft veel kritiek op Nidos. Zo blijft onduidelijk hoe de twee de benen konden nemen. ‘De inspectie is op dit punt geconfronteerd met inconsistente verklaringen van de betrokken Nidos-medewerkers en een getuigenverklaring bij de politie die niet consistent is met de verklaring van Nidos-medewerkers’, valt in het rapport te lezen.

De DT&V had meer de leiding moeten nemen, vindt de inspectie. Eerder in het proces was besloten de kinderen niet voor hun uitzetting vast te zetten, omdat dat schadelijk was. Maar de dienst ging de fout in door af te spreken dat Nidos de kinderen dag en nacht in de gaten zou houden.

Nidos heeft die bevoegdheid namelijk niet en kan, op het moment dat de kinderen de benen willen nemen, niets anders dan ‘praten om ze te overtuigen te blijven’.

Bij de politie werkten eenheden langs elkaar heen toen de kinderen waren verdwenen. ‘Eenduidige sturing en een totaaloverzicht van de acties ontbraken’.

De inspectie adviseert DT&V in de toekomst ‘steviger’ de regie te pakken. Ook moeten de betrokken organisaties het onderlinge vertrouwen zien te herstellen. De rollen van de verschillende instanties moeten duidelijker worden omschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden