Ingrijpend besluit OM: alleen zwaarste verdachten worden opgepakt

Buiten heterdaad gaat de politie verdachten van lichte strafbare feiten tijdelijk niet meer oppakken. Vanwege de beperkte capaciteit door de coronacrisis beperken Openbaar Ministerie en politie zich tot zware zaken, waarbij bijvoorbeeld sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.

Koen Voskuil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat bevestigt het Parket Generaal van het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van NRC. De ingrijpende maatregel is bekendgemaakt op het intranet van het OM en geldt in elk geval tot 6 april. Justitie hoopt zo de beperkte capaciteit in de strafrechtketen minder te belasten.

Ook wil justitie ‘de risico’s op verspreiding van het virus en meer in het bijzonder de kans op een uitbraak in de penitentiaire inrichtingen’ beperken.

Heterdaad

De politie benadrukt dat aanhoudingen op heterdaad doorgaan. “De veiligheid op straat en het naleven van de waarden van de rechtsstaat zijn voor de politie belangrijke uitgangspunten in ons handelen. Ook in geval van verward gedrag dat wijst op gevaar voor de veiligheid van de persoon zelf of anderen, grijpen we in.” Buiten heterdaad is de politie op dit moment terughoudend met het arresteren en voorgeleiden van verdachten.

Justitie heeft al meer maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Zo is sinds dit weekend bezoek aan gevangenissen niet meer mogelijk. Advocaten mogen hun cliënten nog wel bezoeken. Ook worden sinds dinsdag geen werkstraffen meer uitgevoerd. “We merkten dat het op een verantwoorde en veilige manier uitvoeren van de werkstraffen onder druk kwam te staan omdat (fysiek) contact niet te vermijden is en het werken in groepen daar nu eenmaal bij hoort,” aldus directeur Johan Bac van Reclassering Nederland. “Bovendien zagen we dat steeds meer externe werkstrafprojecten sluiten, waardoor de druk toeneemt op de uitvoering.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden