Nieuws

ING-werknemers gaan dinsdag staken nadat bank ultimatum vakbeweging laat verlopen

Het ultimatum dat vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie de ING Bank in een cao-conflict oplegden, is maandag om 12.00 uur verlopen en de bank heeft niet gereageerd. Dat betekent dat de aangekondigde werkonderbreking, dinsdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur, doorgaat.

Edwin van der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het zal volgens de vakbeweging de eerste keer in de geschiedenis van ING zijn dat medewerkers staken. En voor het eerst sinds de jaren tachtig dat bankmedewerkers in Nederland het werk neerleggen. ING zelf zei daarover dat eerder al werknemers van Postbank, vóór de fusie met ING, hebben gestaakt.

De drie vakbonden eisten in hun ultimatum dat de bank de inflatie voor de veertienduizend ING-medewerkers compenseert. Een reactie op die eis bleef uit, waardoor het eindbod van 3 procent per 1 oktober 2023 en 4 procent per 1 januari 2024 blijft staan. Dit betekent volgens de bonden een koopkrachtverlies van zo’n 15 procent.

“Daarom voeren de bonden vandaag een veiligheidsoverleg met ING en worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een historische werkonderbreking morgen,” schrijven ze. Duizenden medewerkers doen dinsdag mee aan een workshop ‘Staken voor beginners’ die wordt aangeboden onder werktijd. Meer werkonderbrekingen staan gepland zolang de directie niet op de eisen ingaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden