ING schrapt duizend banen, ook Nederlandse banen in gevaar

ING schrapt ongeveer duizend banen bij de zakenbank en activiteiten voor consumenten in het buitenland. Vakbonden vrezen dat er bij de nieuwe reorganisatie bij ING ook honderden Nederlandse banen verloren zullen gaan.

ANP/Het Parool
Het ING-hoofdkantoor op de Bijlmerdreef. Beeld ANP
Het ING-hoofdkantoor op de Bijlmerdreef.Beeld ANP

Volgens ING is de ingreep nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. De coronacrisis drukt flink op de resultaten van de bank. In het derde kwartaal kwam de winst van de ING opnieuw lager uit dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 788 miljoen euro over, waar in dezelfde periode vorig jaar nog 1,3 miljard euro winst werd geboekt.

“De pandemie blijft overal een aanzienlijke impact hebben,” laat topman Steven van Rijswijk weten. De tweede coronagolf en nieuwe lockdown zet bedrijven en consumenten volgens hem extra onder druk. Hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, is nog lastig in te schatten. Sinds het begin van de crisis heeft ING veel klanten betalingsuitstel gegeven. Bij een deel van hen is de normale gang van zaken onlangs weer hervat.

Zo'n 600 van de banen die ING tot eind 2021 wil schrappen, hebben betrekking op de zakenbank – het meeste personeel daarvan werkt in Amsterdam. ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan, maar daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd.

200 tot 300 Nederlandse banen op de tocht

FNV-bestuurder Gerard van Hees schat in dat de nieuwe ingreep in Nederland zo'n 200 tot 300 banen kan kosten. Hij dringt er bij ING op aan te kijken of gedwongen ontslagen zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld door elders binnen de bank een andere functie voor medewerkers te vinden, meldt ANP. Volgens Van Hees zou het zonde zijn als er nu opeens veel talenten uit moeten die straks na de coronacrisis mogelijk weer nodig zijn.

De stap komt niet geheel onverwacht, erkent CNV-bestuurder Ike Wiersinga: de rendementen bij de zakenbank waren al langer wat minder. Wel vindt Wiersinga het niet kunnen dat ING banen schrapt, maar tegelijkertijd winst apart zet om straks, als de Europese Centrale Bank dat weer goed vindt, dividend aan de aandeelhouders uit te keren.

CAO-onderhandelingen

“Het lijkt erop dat ING de coronacrisis op de medewerkers wil afwentelen,” aldus Wiersinga. Ze wijst ook op de cao-onderhandelingen die momenteel aan de gang zijn. ING heeft onlangs laten weten dat het concern de salarissen van zijn personeel voor de komende drie jaar wil bevriezen. De bonden kunnen zich absoluut niet vinden in dat voorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden