Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder.

Het Parool
null Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP
Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP

De inflatie blijft echter hoog. Het dagelijks leven is deze maand 11,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. In oktober stegen de consumentenprijzen volgens die meetmethode nog 16,8 procent op jaarbasis.

De inflatie is al tijden erg hoog door de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. De hogere energiekosten werken ook door in de voedselprijzen. Niet alleen in Nederland maar in de hele eurozone betalen consumenten meer voor hun dagelijkse boodschappen. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, zei eerder deze week nog dat de inflatie waarschijnlijk volgens de bank nog niet over haar piek heen is.

De ECB heeft de rentes al diverse keren verhoogd om de inflatie terug te dringen richting de 2 procent. In december zal de rente in de eurozone naar verwachting opnieuw worden opgeschroefd.

Het inflatiecijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan het altijd iets later gepresenteerde cijfer dat met de eigen methode van het CBS wordt berekend. Zo kwam het CBS het volgens de eigen methode in oktober uit op 14,3 procent inflatie, 2,5 procentpunt minder dan het inflatiecijfer dat volgens de geharmoniseerde Europese methode was berekend.

In de eigen rekenmethode van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen meegenomen, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden