Update

IND kan achterstand asielaanvragen niet op tijd wegwerken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat er niet in slagen om de achterstanden in de asielketen dit jaar op te lossen. Voor het wegwerken van de achterstanden was een speciale ‘task force’ in het leven geroepen, maar die gaat de zelf opgelegde deadline niet halen. Naar verwachting zullen er nog 7000 zaken overblijven aan het einde van het jaar.

Een asielzoekerscentrum in Amsterdam aan de Willinklaan. Beeld
Een asielzoekerscentrum in Amsterdam aan de Willinklaan.

Dat laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) weten aan de Tweede Kamer. Voor de vertraging noemt Broekers-Knol een aantal redenen. Zo waren er meer zaken dan aanvankelijk werd gedacht: ruim 15.000 in plaats van 14.000.

Daarvan zijn er zo’n 6500 afgehandeld, waarschijnlijk lukt dat met 1500 zaken dit jaar ook nog. Daarmee blijven er nog zo’n 7000 zaken over voor het nieuwe jaar.

Teleurgesteld

VluchtelingenWerk Nederland reageert teleurgesteld en stelt dat de staatssecretaris haar belofte niet nakomt. “Van de 15.000 asielzoekers die voor het einde van het jaar een beslissing over hun asielverzoek zouden krijgen, krijgt de helft te horen dat die belofte toch niet wordt waargemaakt. Een deel van hen wacht inmiddels al langer dan twee jaar op de start van hun asielprocedure. De machteloosheid en onzekerheid in asielzoekerscentra is enorm,” stelt de organisatie.

Ook de coronacrisis heeft roet in het eten gegooid: tijdens de eerste golf kwamen asielprocessen helemaal stil te liggen, waardoor de taskforce pas 1 mei kon beginnen. Toen het werk wel op gang kwam, ging dat langzamer dan eerder verwacht vanwege de coronamaatregelen.

Dwangsommen

De achterstand in het wegwerken van de asielaanvragen liep hard op. Om die reden moest de staat steeds meer dwangsommen uitkeren aan asielzoekers: dat kan oplopen tot 15.000 euro per jaar. Die dwangsommen zijn eerder dit jaar tijdelijk opgeschort.

De dienst denkt halverwege 2021 de achterstand te hebben weggewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden