IND kampt met achterstanden in zeker 11.000 asielzaken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kampt met achterstanden in nog zeker 11.300 asielzaken. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het gaat om asielaanvragen die al te lang hebben moeten wachten op een besluit van de IND. Wel zijn de afgelopen maanden ruim 4000 asielaanvragen alsnog afgehandeld, nu een speciale taskforce daarmee aan de slag is gegaan.

De staatssecretaris zegt ‘blij’ te zijn met de voortgang van de taskforce, maar ‘ziet tegelijk dat er nog veel moet gebeuren’, aldus een persbericht.

Versnelling

Volgens Broekers-Knol is vanaf september ‘een versnelling van het aantal beslissingen voorzien’. ‘Dat is mogelijk doordat de taskforce dan volledig op sterkte is, en omdat de nieuwe werkwijze van de taskforce dan resultaat moet gaan opleveren.’

Eerder al bleek dat er enorme achterstanden zijn bij de IND. Beslissingen laten zo lang op zich wachten dat het kabinet miljoenen kwijt is aan schadevergoedingen. Dat bedrag loopt zelfs op tot meer dan 22 miljoen, dit jaar.

Bij de taskforce werken momenteel ongeveer 180 IND-medewerkers, 20 medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en circa 30 medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Ook zijn er ongeveer 250 uitzendkrachten bezig met het horen van asielzoekers, administratieve handelingen en werkvoorbereiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden