In week tijd bijna 52.000 besmettingen, ‘alle wijzers in het rood’

De afgelopen zeven dagen zijn bijna 52.000 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 13 procent meer dan een week eerder. ‘We zitten nog steeds in een kwetsbare, ernstige situatie.’

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ook het aantal ziekenhuisopnamen neemt nog steeds toe. Dat zit inmiddels fors boven het niveau van half december, toen de strenge lockdown inging. “Elke week belanden 300 mensen op de intensive care. Dat is erg veel,” zegt Aura Timen, hoofd infectiebestrijding bij het RIVM. “We zitten nog steeds in een kwetsbare, ernstige situatie.”

Volgens het RIVM staan alle wijzers in het rood. Er zijn meer mensen met klachten, daardoor is het drukker in de teststraten, en het percentage van de tests dat positief uitpakt is iets gestegen. “Dat leidt tot een groter aantal positieve gevallen.”

Zuid-Holland

Relatief gezien zijn de meeste besmettingen gemeten in de regio’s rond Dordrecht en Gorinchem. Ook rond Rotterdam, in Noord-Holland, in Oost-Brabant en in het noorden van Limburg testen veel mensen positief.

Opnieuw werd een recordaantal mensen getest: ruim 550.000. Van de testen waarvan inmiddels een uitslag bekend is, was 8,5 procent positief. Dat percentage schommelt al een paar weken rond die koers. Opnieuw werden meer dan 100.000 basisschoolleerlingen getest.

Het reproductiegetal (r), dat aangeeft op hoeveel mensen iedere besmette persoon het virus overdraagt, kon tot 15 maart berekend worden en lag toen op 1,07. Dat is een lichte daling ten opzichte van de week daarvoor, toen het 1,11 was. Bij een r van 1,07 groeit de epidemie nog wel.

Er overleden weer minder ouderen aan het virus. Onder 80-plussers die afgelopen week positief testten op het virus werden 48 coronasterfgevallen geregistreerd. Dat waren er vier weken geleden nog 111, en acht weken geleden 183. Bij deze groep is het vaccinatieproces al vergevorderd.

Dagcijfers

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 5.909 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat is minder dan het weekgemiddelde.

Maandag werden 6824 nieuwe besmettingen gemeld. Zondag waren het er 7513 en zaterdag 8868. In de gemeente Amsterdam waren 280 nieuwe besmettingen, dat waren er maandag 368.

De afgelopen 24 uur zijn 36 sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Maandag waren dat er 10, zondag 15 en zaterdag 29. Het wil niet zeggen dat al deze mensen ook op die datum zijn overleden. Soms worden sterfgevallen pas na een aantal dagen doorgegeven.

Ziekenhuis

Er liggen nu 2410 mensen in het ziekenhuis, van wie 682 op de intensive care. Dat zijn er iets meer dan een dag eerder. Maandag werden 2342 patiënten behandeld, van wie er 675 op de ic lagen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ernst Kuipers, voorzitter van LCPS zei eerder al dat het aantal opgenomen patiënten kan toenemen tot 2900, een niveau vergelijkbaar met begin januari. De hoogte van de piek hangt volgens hem onder meer samen met het lenteweer. Verwacht wordt dat mensen hierdoor vaker samen zullen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden