In week tijd 25 procent minder positieve tests, ook ‘R’ fors onder de 1

Het RIVM heeft de afgelopen week 35.142 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling van 25 procent ten opzichte van een week eerder. Steeds minder mensen maken de gang naar de teststraat. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen daalt fors.

Sander van Mersbergen
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De afgelopen week kwamen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 1226 mensen met corona op de verpleegafdeling van het ziekenhuis terecht. Dat is ruim 22 procent minder dan een week geleden. Op de ic waren het er 216, dat zijn er 16 procent minder dan de week daarvoor en liefst 35 procent minder dan twee weken geleden.

Er liggen nu in totaal 646 mensen met corona op de ic. Op het hoogtepunt van de derde golf (eind april) waren dat er ongeveer 200 meer. Ook op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen is het met 2149 patiënten rustiger dan toen. Destijds lagen op de ‘normale’ afdelingen ruim 2500 coronapatiënten.

Het aantal besmettelijke mensen wordt nu ingeschat op 130.000, dat waren er vorige week 150.000. De ‘R’ schiet fors onder de 1, wat betekent dat de epidemie krimpt. Op 3 mei, de meest recente datum waarvoor het reproductiegetal berekend kan worden, bedroeg de waarde 0,89.

Teststraten

Ruim 272.000 gingen afgelopen week naar de teststraat van de GGD. Dat is 23 procent minder dan vorige week en een halvering ten opzichte van eind maart. Ruim 12 procent van de tests viel positief uit, ongeveer net zoveel als vorige week.

Dagcijfers

Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 5396 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er een stuk meer dan een dag eerder, toen 2904 besmettingen werden geregistreerd. Deze uitschieter naar beneden werd veroorzaakt door een storing bij de GGD, hierdoor konden niet alle besmettingen worden doorgegeven. De ontbrekende aantallen van maandag opgenomen in het dagcijfer van dinsdag. Het weekgemiddelde ligt op 5020 besmettingen per dag.

In Amsterdam zijn afgelopen 24 uur 281 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal van alle gemeenten.

Er zijn afgelopen etmaal ook 17 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Dit wil niet zeggen dat deze mensen ook daadwerkelijk in deze periode zijn overleden. Soms worden sterfgevallen met enige vertraging doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden