Nieuws

In verband met eventuele boerenprotesten adviseert Schiphol: ‘Kom met de trein en check site ANWB’

Boerenorganisaties hebben aangekondigd maandag het land plat te willen leggen. Hoewel er nog geen concrete blokkeerplannen bekend zijn, zetten organisaties en bedrijven zich schrap voor verkeerschaos. Schiphol en KLM raden reizigers aan morgen met de trein te komen.

Het Parool
Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1 in de buurt van Enter op 29 juni . Boeren voerden toen ook actie tegen de stikstofplannen van het kabinet.  Beeld ANP
Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1 in de buurt van Enter op 29 juni . Boeren voerden toen ook actie tegen de stikstofplannen van het kabinet.Beeld ANP

Volgens woordvoerder Marcel Duyvestijn van de gemeente Haarlemmermeer is er zondagmiddag nog steeds geen concrete aanwijzing wat er op maandag gaat gebeuren. De gemeente heeft nog geen officiële melding voor een demonstratie binnen en er zijn in het weekend, onder meer op chatkanalen, geen duidelijke signalen bijgekomen wat er gaat gebeuren.

Boeren hebben eerder in eigen chatgroepen aangekondigd ‘heel Nederland plat te leggen’ als protest tegen de stikstofplannen. Mikpunten zouden – naast distributiecentra en de Rotterdamse haven – ook de Nederlandse luchthavens zijn, waaronder Schiphol, die morgen ruim 65.000 reizigers verwacht. Volgens Duyvestijn liggen alle draaiboeken klaar, en is er nauw overleg tussen de driehoek van de gemeente Haarlemmermeer – waar Schiphol onder valt – de marechaussee en Schiphol. “Iedereen weet wat hij moet doen.”

Tractoren op de A4

Eerder maakte de gemeente Haarlemmermeer al bekend dat ze, in samenwerking met onder meer de marechaussee, geen tractoren op de A4 zal tolereren. “Op de snelweg mag je sowieso niet rijden met een tractor, maar we gaan het ook niet door de vingers zien als het wel gebeurt. Schiphol is een gebied waar veel cruciale dingen samenkomen.”Defensie staat ook klaar om te helpen, zei minister Ollongren afgelopen vrijdag. “Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien.”

Schiphol en KLM waarschuwen reizigers die morgen moeten vliegen dat ze rekening moeten houden met grote vertragingen op de Nederlandse wegen. KLM meldt op de website dat het mogelijk is dat demonstranten morgen de wegen van en naar Schiphol blokkeren. Dit kan ernstige gevolgen voor de bereikbaarheid van de luchthaven hebben, aldus de luchtvaartmaatschappij. “Wij raden u ten zeerste af om met de auto naar Schiphol te komen. Maak indien mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.”

Tijdens eerdere boerenprotesten was er veelvuldig sprake van verkeerschaos. Boeren reden met tractoren over de snelwegen en veroorzaakten files met blokkades en gevaarlijke verkeerssituaties met in brand gestoken hooibalen langs de kanten van de wegen.

De gemeente Haarlemmermeer stelt dat het zeker bereid is om een protestactie te faciliteren. “Het staat mensen vrij om te demonstreren, daar zijn mogelijkheden voor binnen de gemeente, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden, binnen de kaders van de wet. Blokkeren mag niet,” zegt Duyvestijn.

Distributiecentra

Naast luchthavens en de Rotterdamse haven, zijn ook de distributiecentra door de boeren als doelwit genoemd. Dat zou betekenen dat supermarkten moeilijker kunnen worden bevoorraad. Een mogelijke miljoenenstrop, voorspelt de woordvoerder van brancheorganisatie CBL. “Mochten de blokkades aanhouden, dan zou dat zeker kunnen betekenen dat er producten niet kunnen worden geleverd, bijvoorbeeld de versproducten.” Dat zou de consument vrij snel kunnen merken aan lege plekken in de schappen. “We zijn in overleg met de politie, zodat eventuele blokkades gelijk kunnen worden weggehaald.”

Directeur Marc Jansen van CBL maakte vorige week al duidelijk dat hij het ‘onacceptabel’ vindt dat distributiecentra doelwit zijn, omdat de supermarkten volgens hem helemaal geen partij zijn in het conflict. Vorig jaar werd door de boeren al eens een oproep gedaan om de centra plat te leggen, aldus Jansen. “Het kan niet weer gebeuren dat de voedselvoorziening in gevaar wordt gebracht. Alle mensen in Nederland zouden dan worden gedupeerd en voor de supermarkten zou er dan enorme schade zijn.”

Drukte op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Drukte op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

‘Flinke zorgen’

Reisbranchevereniging ANVR meldde zaterdagavond ook zich ‘flinke zorgen’ te maken over de eventuele boerenacties. “Het wordt uitermate spannend,” zei Frank Radstake van de ANVR in het tv-programma EenVandaag.

Er vertrekken volgens hem morgen zo’n 65.000 tot 70.000 reizigers vanaf Schiphol. “En dan heb je ook nog de andere luchthavens.” Het belangrijkste advies aan reizigers was volgens Radstake om de website van Schiphol en de luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden. “En kom met de trein.”

“We hebben begrip voor de boerenactie, maar de reisbranche is de afgelopen tijd ook enorm geraakt door onder meer corona,” zei Radstake. Hij hoopt dat de boeren rekening houden met de reiziger ‘die voor het eerst in twee jaar weer op vakantie kan’.

Verkeerschaos

De ANWB en Rijkswaterstaat adviseren weggebruikers maandag goed de verkeersinformatie in de gaten te houden. Check vlak voor vertrek de verkeersinformatie, pas eventueel je plan aan en houd er rekening mee dat er iets onderweg kan gebeuren.

Het advies om vlak voor vertrek de verkeersinformatie te checken, is volgens een ANWB-woordvoerder het enige advies dat hij kan geven. “Het kan lokaal helemaal vastlopen, maar 10 of 20 kilometer verderop heb je nergens last van. We weten niet hoe, wat of waar iets staat te gebeuren.”

Zo is onduidelijk naar welke distributiecentra de demonstrerende boeren willen gaan, geeft hij aan. En als ze ergens naartoe gaan, hoe reizen ze er naartoe en met hoeveel? “Het element van verrassing is een sterk wapen hierbij”, aldus de ANWB-woordvoerder afgelopen vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden