In opspraak geraakte officier van justitie van zaak Clarice Gargard gehaald

Jacobien Vreekamp, de officier van justitie die in opspraak raakte vanwege haar banden met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-voorman Mitchell Esajas en de beslissing om Akwasi niet te vervolgen, is van een andere racismezaak gehaald. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het Parool
Vanwege haar rol in de zaak van Akwasi is Jacobien Vreekamp in opspraak geraakt. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Vanwege haar rol in de zaak van Akwasi is Jacobien Vreekamp in opspraak geraakt.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

‘De parketleiding staat volledig achter Vreekamp en heeft alle vertrouwen in haar, maar omdat zij nu zo in de schijnwerpers is komen te staan zou haar aanwezigheid de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak, hetgeen onwenselijk is’, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in een zojuist verstuurd persbericht.

Vreekamp verklaarde afgelopen vrijdag dat rapper Akwasi niet vervolgd wordt voor de uitspraken die hij eerder deed over Zwarte Piet. Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam op 1 juni zei Akwasi: ‘Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik ’m hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.’ Een van de organisatoren van die bewuste bijeenkomst was Vreekamps oud-bestuurscollega Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet.

Bedreigingen

De zaak die maandag dient en waar Vreekamp nu vanaf gehaald is draait om de bedreigingen richting anti-racisme-activiste en journalist Clarice Gargard. Zij plaatste een video van de KOZP-manifestatie online en kreeg diverse bedreigingen naar haar hoofd geslingerd. Daarvoor staan de komende dagen 21 mannen en 4 vrouwen terecht.

Gargard zelf gaf in een tweet aan uiterst verbaasd te zijn over de gang van zaken. “Dus nu zijn alle zwarte mensen die tegen racisme zijn verdacht en moet ik lezen dat de officier die aan mijn zaak werkte eraf gehaald is?”

Tekst gaat door onder tweet

Gargard is niet blij dat er nu iemand anders op haar zaak wordt gezet. “Fokkin 8000 haatreacties. Door heel proces om aangifte te doen en deze shit aan te kaarten. Twee jaar werk met officier van justitie. Is echt geen pleziertje, kan ik je vertellen. En dan nu lezen dat er iemand anders op gezet is de nacht voor de eerste zaak. En voor wat? Heb letterlijk niets gedaan of gezegd, heel bewust ook. Maar ja, zelfs als benadeelde heb je als zwart persoon nog altijd de schijn tegen. Can we get a fuckin break man. Ben er echt klaar mee.”

Ook Gargards advocaat Sidney Smeets is kritisch op het handelen van het Openbaar Ministerie: hij schrijft dit zijn cliënt niet uit te kunnen leggen.

Tekst gaat door onder tweet

Ophef

De zaak Akwasi leidde ook tot ophef in de Kamer. PVV-voorman Geert Wilders twitterde zondagavond naar aanleiding van het nieuws dat het OM achter het niet vervolgen van Akwasi blijft staan: “Zo ziet corruptie er dus uit. OM blijft achter sepot Akwasi staan. Vriendjespolitiek en willekeur.”

CDA’er Chris van Dam wil een heropening van het onderzoek. Hij schrijft op Twitter dat dit soort beslissingen nooit door één officier wordt genomen. “Geen twijfel over intenties, maar het beeld dat ontstaat - rond dit gepolariseerde thema - is niet goed. Een dubbele heroverweging zou goed zijn”, twittert het Kamerlid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden