In 2025 tien keer zoveel laadpalen in parkeergarages

Over vier jaar moeten er tien keer zoveel laadpunten voor elektrische auto’s staan in parkeergarages dan nu het geval is. Daar maken staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en parkeerplatform Vexpan donderdag afspraken over.

Het Parool/ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de plannen moet er in 2025 bij gemiddeld een op de twintig plekken (5 procent) in parkeergarages een laadpaal staan. Vijf jaar later moet dat bij een op de tien parkeerplekken zijn.

Momenteel zijn er in twee derde van de ongeveer vierhonderd parkeergarages (met elk zo’n 450 parkeerplaatsen) geen mogelijkheden om elektrische auto’s op te laden. Het nieuwe doel is gesteld na onderzoek van Vexpan, een vereniging waarbij 120 garagehouders, gemeenten en branchepartijen zijn aangesloten.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam maakte in november al plannen om de elektrische laadpalen in de stad in tien jaar tijd te vertienvoudigen. Het college zei te verwachten dat in 2030 ongeveer 82.000 laadpalen nodig zijn. Eind 2020 telde de stad zo’n 3700 publieke en 4100 private oplaadpunten.

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg volgend de ANWB in 2020 naar bijna 145.000; een verdubbeling ten opzichte van 2019. Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit en zijn daarmee beter voor de luchtkwaliteit in de stad. In het klimaatakkoord is afgesproken dat alle nieuwe auto’s in 2030 helemaal uitlaatgasvrij zijn, zodat in 2050 al het verkeer ‘schoon’ is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden