Iets minder positieve tests, ook veel minder druk in de teststraten

Het RIVM heeft de afgelopen week 52.087 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 3000 minder dan een week eerder. Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD was ook fors lager dan een week eerder: dat daalde van bijna een half miljoen naar ongeveer 410.000.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Onduidelijk is in welke mate de storing bij de GGD van afgelopen weekend debet is aan die daling. Toen konden mensen tijdelijk online geen afspraak maken. Het RIVM en het OMT wijzen ook op een mogelijk verband met de meivakantie. Verhoudingsgewijs steeg het aantal tests dat positief uitpakte, van 10,6 naar 11,7 procent. Dat is het hoogste percentage in drie maanden tijd.

In de ziekenhuizen nam de instroom de afgelopen week licht af, op de intensive care bleef die nagenoeg gelijk. Er liggen nu 2613 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 818 op de ic. Gemiddeld kwamen de afgelopen week dagelijks 251 covidpatiënten per dag op de verpleegafdeling van een ziekenhuis terecht. Dat is een kleine 5 procent minder dan vorige week. Het aantal ic-opnames per dag is met 47 licht hoger dan een week geleden.

De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuizen is gedaald in maart en april. Vooral op de verpleegafdelingen is duidelijk te zien dat er relatief minder 80-plussers met corona worden behandeld. Het percentage patiënten van 30 tot 70 jaar groeide juist van ruim 43 in januari en februari naar meer dan 56 in maart en april.

Versoepelingen

Daarmee is aan de voorwaarde voor versoepelingen, zoals het OMT die eerder formuleerde, nog niet voldaan. Het OMT vindt dat het kabinet pas verder zou moeten gaan als er een afname gerealiseerd is van ‘tenminste 20 procent’ over het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames, zo bleek dinsdagochtend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden