Iedereen budget om te leren, tot max €2000 per jaar

Nederlanders die zichzelf willen (bij)scholen, kunnen straks een ‘ontwikkelbudget’ aanvragen van 1000 tot 2000 euro per jaar. Tegelijkertijd maakt het kabinet het onmogelijk om studiekosten nog af te trekken van de inkomstenbelasting.

De ministers van Sociale Zaken en Onderwijs hopen met het nieuwe subsidiesysteem jaarlijks 100.000 tot 200.000 mensen te helpen zich verder te ontwikkelen. Het geld kan worden aangevraagd om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen of een certificaat waarmee werknemers hogerop kunnen komen. 

Ook losse cursussen komen in aanmerking voor subsidie, zolang die gericht zijn op loopbaanontwikkeling of betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Het kabinet wil de huidige fiscale aftrek na 2020 inruilen voor een subsidie, omdat de middelen nu nauwelijks terechtkomen bij mensen die hier het meeste baat bij hebben. Het gaat om bijvoorbeeld om flexwerkers, werklozen en mensen die actief zijn in een ‘krimpberoep’, zoals verkoop- en administratief medewerkers.

Online loket

Juist voor deze mensen is het belangrijk dat zij zich ontwikkelen om ook in de toekomst aan het werk te blijven of te komen, meent het kabinet. Tegelijkertijd maakt deze groep amper gebruik van de fiscale aftrek, ook omdat deze vaak te weinig verdient om er voor in aanmerking te komen.

Wie straks een zogeheten Stap-budget wil aanvragen – de afkorting staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie – kan zich melden bij een online loket. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt het budget direct uitbetaald aan de aanbieder van de cursus of opleiding en kan de deelnemer meteen van start.

Volgens de bewindslieden blijft het budget op deze manier toegankelijk in gebruik en wordt misbruik tegengegaan.

Iedere Nederlander komt in principe in aanmerking voor een Stap-budget, al wordt gekeken of de aanvrager niet al aanspraak maakt op andere overheidspotjes, zoals studiefinanciering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden