Ic’s breiden capaciteit weer uit: bovengrens in zicht

Terwijl het demissionaire kabinet zich dit weekend buigt over mogelijke versoepeling van het coronabeleid, breiden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit verder uit. Het maximum komt langzaam maar zeker in zicht.

Sander van Mersbergen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Gisteren verzocht het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) ziekenhuizen de ic-capaciteit verder op te schroeven, tot 1550 bedden. De ziekenhuizen werken nu nog aan een uitbreiding tot 1450 stuks, maar de vrees is dat dat niet voldoende is.

Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ, zegt dat de instroom op de ic’s de afgelopen week ‘aanzienlijk’ is toegenomen. “Deze stijging zet naar verwachting de komende week nog door. Er is meer capaciteit nodig. Dat gaat ten koste van de reguliere zorg.”

‘Code Zwart’

De grens van het aantal ic-bedden dat de Nederlandse zorg kan leveren (1700) komt daardoor dichterbij, en de dreiging van ‘code zwart’ daarmee ook. Mogelijk is die bovengrens lager dan 1700 bedden: diverse ziekenhuizen lieten onlangs aan deze krant weten het doel onhaalbaar te achten.

Momenteel liggen 1205 mensen op de intensive care, van wie 784 patiënten met het coronavirus. Dat laatste aantal is in tien dagen met ruim 150 gestegen. Ziekenhuizen maken zich grote zorgen om de plannen voor versoepeling van het coronabeleid die deze week naar buiten kwamen.

Het kabinet heeft het OMT advies gevraagd over bijvoorbeeld heropening van de terrassen en afschaffing van de avondklok per 21 april. “We zouden graag zien dat daarvoor een ander moment wordt gekozen,” zegt het Nijmeegse Radboudumc.

Kritisch

Ook een aantal OMT-leden liet zich al kritisch uit over de voornemens. Dit weekend komen leden van het kabinet samen met experts, onder wie RIVM-baas Jaap van Dissel. Dan wordt besproken of versoepelingen al tot de mogelijkheden behoren. Dinsdag is er een nieuwe coronapersconferentie, waarop bekendgemaakt wordt welke onderdelen van het coronabeleid eventueel versoepeld worden.

Nederland zit nu al bijna vier maanden in een strenge lockdown. Volgende week is het een halfjaar geleden dat cafés en restaurants werden gesloten. Desondanks testen nog steeds bijna zevenduizend mensen per dag positief op het coronavirus, ongeveer net zo veel als bij de aankondiging van de strenge lockdown.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden