Huurverlaging voor 260.000 huurders: vier tientjes per maand minder

Zo’n 260.000 mensen die in een sociaal huurhuis wonen, krijgen volgend jaar een eenmalige huurverlaging. Het gaat om huurders die weinig verdienen, maar wél een hoge huur betalen. Gemiddeld zijn deze huurders straks 40 euro per maand minder kwijt.

Peter Winterman
Foto ter illustratie. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Foto ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat staat in de Prinsjesdagplannen voor volgend jaar, die dinsdagmiddag openbaar zijn gemaakt. De huurverlaging kost in totaal 160 miljoen euro. “Deze huurverlaging is echt gericht op die mensen die te hoge woonlasten hebben en daardoor kwetsbaar zijn voor betaalrisico’s en schulden,” zegt minister Kajsa Ollongren. “Die mensen wil ik hiermee meer financiële ruimte geven, zodat er aan het einde van de maand ook geld overblijft voor andere dingen.”

Ollongren stond de afgelopen weken onder grote politieke druk om iets te doen voor de huurders. Vorige week bleek dat de huurprijzen het afgelopen jaar gemiddeld met 2,9 procent zijn gestegen, de grootste stijging in zes jaar. Partijen in de Eerste Kamer eisten dat de huren zouden worden bevroren, maar dat wilde Ollongren niet.

‘Dure scheefwoners’

Het kabinet komt nu dus wel een deel van de huurders tegemoet. Het gaat om mensen die ooit een vrij dure sociale huurwoning kregen, maar van wie het inkomen daarna omlaag is gegaan: zogenoemde ‘dure scheefwoners’. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die door de coronacrisis hun werk zijn kwijtgeraakt.

De huurders krijgen het wettelijke recht op een lagere huur. Dat betekent dat zij bij hun woningcorporatie een huurverlaging kunnen afdwingen. In totaal kunnen zo’n 260.000 huurders op een huurverlaging van gemiddeld 40 euro per maand kunnen rekenen.

Corporaties

Het eenmalige cadeautje wordt betaald uit een belastingverlaging voor woningcorporaties: zij krijgen een korting van 200 miljoen euro op de verhuurdersheffing. Daarvan is 138 miljoen euro bedoeld voor de huurverlaging. De rest van het geld moet worden gebruikt om meer nieuwbouwhuizen neer te zetten.

Woningcorporaties krijgen de opdracht om snel 150.000 nieuwe woningen te bouwen. Ook moet er meer middenhuur komen. Verder trekt het kabinet 75 miljoen euro uit om huizen te laten verduurzamen. Zoals al was uitgelekt, schrapt het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters die een huis kopen. Mensen die een tweede huis kopen, gaan juist meer belasting betalen.

Of de oppositiepartijen genoegen nemen met de nieuwe huurverlaging, is de vraag. Eerder wezen SP, PvdA en PVV er op dat zo’n 800.000 huurders in financiële problemen zitten. Minister Ollongren heeft steun van de oppositie nodig om haar plannen door de Eerste Kamer te krijgen, omdat de coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de senaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden