Huurprijzen vrije sector Amsterdam dalen al vijf kwartalen

De huren in de vrije sector in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal van dit jaar 6,8 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2020. Nergens daalde de huur harder.

Stefan ten Teije
Nieuwbouwproject op de Cruquiusweg in Amsterdam waar veel appartementen worden gebouwd. Beeld Hollandse Hoogte / Nico Garstman
Nieuwbouwproject op de Cruquiusweg in Amsterdam waar veel appartementen worden gebouwd.Beeld Hollandse Hoogte / Nico Garstman

Het was het vijfde kwartaal op rij dat de huurprijzen in Amsterdam zijn gedaald. En ook dit kwartaal was die daling hier het grootst. Nieuwe huurders betaalden in de vrije sector afgelopen kwartaal 21,53 euro per vierkante meter per maand, 6,8 procent minder ten opzichte van een jaar geleden.

In vier van de vijf grootste steden van Nederland is de gemiddelde huurprijs in de vrije sector gedaald, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Alleen in Utrecht bleven de huurprijzen gelijk.

Vrije sector blijft duur

Terwijl de koopmarkt op z'n kop staat, lijkt er in de huurmarkt in de vrije sector weinig bijzonders te gebeuren. “Toch is het nog steeds relatief duur, omdat er weinig woningen beschikbaar komen voor mensen met een middeninkomen,” zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Het is dan ook nog altijd behoorlijk duur om een huis te huren in de sector waar de huren boven de 750 euro per maand liggen. Landelijk betalen huurders in die sector gemiddeld 16,37 euro per vierkante meter per maand. Voor een appartement van 60 vierkante meter betaal je dan bijna duizend euro. In de grote steden ligt dat gemiddelde echter hoger.

Een breed gedeelde analyse is dat door het wegblijven van buitenlandse medewerkers en toeristen er meer aanbod vrijkwam in de huurmarkt. Appartementen die voor kort verblijf op platformen als Airbnb stonden, werden in de coronatijd voor langere tijd aangeboden. “Mijn verwachting is dat de prijzen verder onder druk komen te staan als het aantal expats en toeristen weer toeneemt,” stelt De Groot.

Lagere huur door beleggers

Dat de huurmarkt in de vrije sector relatief klein is, wordt bevestigd in het rapport De staat van de woningmarkt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aangenomen wordt dat zij niet meer dan 10 procent van de totale huurmarkt omvat. Dat aandeel groeit licht doordat particuliere beleggers woningen van eigenaar-bewoners opkopen om die te verhuren. Maar er worden ook huizen verkocht aan nieuwe eigenaar-bewoners, zo nuanceert het rapport. In 2019 kochten beleggers 62.000 woningen om ze te verhuren in de vrije sector. Daartegenover verkochten beleggers 47.000 huurwoningen aan eigenaar-bewoners.

Rabobankeconoom Nic Vrieselaar dat het toegenomen aanbod onder beleggers desondanks een van de oorzaken kan zijn dat de huurprijzen in de vrije sector het afgelopen jaar iets zijn gedaald. “Je hebt het over slechts een paar tientjes per maand, maar de invloed van nieuwe particuliere verhuurders is wel aannemelijk,” zegt hij. “Het is echter de vraag of we aan de ontwikkeling van de huurprijs veel gewicht moeten toekennen. Het zijn relatief weinig woningen die te huur worden aangeboden, dus het kan zijn dat er wat schommelingen plaatsvinden.”

Effect Amsterdamse prijzen

De Groot en Vrieselaar zien in Amsterdam wel een duidelijke trend. “De bevolkingsgroei is daar echt afgenomen en het aanbod is er gegroeid,” zegt Vrieselaar. “Daarnaast lagen de prijzen in Amsterdam het hoogst,” vult De Groot aan. “Dan ontstaat er een rimpeleffect: huurders vinden de prijzen op een gegeven moment zó hoog, dat ze uitwijken naar andere gebieden zoals in en rond Almere en Amersfoort.”

De landelijke politiek heeft besloten dat huurders dit jaar vanwege corona beschermd moeten worden tegen al te forse verhogingen van hun maandlasten. Terwijl normaal gesproken voor bijna alle huurders in Nederland op 1 juli de huur omhoog gaat, hoort hij dit jaar bevroren te zijn voor alle sociale woningen en maximaal 2,4 procent te stijgen in de vrije sector.

Coronaregels geen invloed

Deze maximale prijsstijgingen hebben echter geen effect op de cijfers van Pararius, want het platform noteert alleen de nieuw aangeboden woningen die een huurder hebben gekregen. De huurprijzen in de vrije sector zijn niet gemaximeerd, dus verhuurders mogen elke prijs vragen zolang een woning volgens het puntensysteem op een huur van meer dan 750 euro per maand uitkomt.

Huurders in de vrije sector zijn gemiddeld zo'n 42 procent van hun netto-inkomen kwijt aan huur. Bij sociale huur is dat kleiner, namelijk zo'n 36 procent. Bewoners van koopwoningen zijn ongeveer 29 procent van hun inkomen kwijt aan woonlasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden