Huurprijzen in Nederland in één jaar 10 procent gestegen

De gemiddelde huurprijs van Nederlandse woningen is in een jaar tijd met 10 procent gestegen, naar ruim 13 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde derdekwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vastgoed Management Nederland (NVM).

Stefan ten Teije
De gemiddelde huurprijs van Nederlandse woningen is ten opzichte van een jaar eerder met ruim 10 procent gestegen, blijkt uit cijfers van NVM.  Beeld Getty Images
De gemiddelde huurprijs van Nederlandse woningen is ten opzichte van een jaar eerder met ruim 10 procent gestegen, blijkt uit cijfers van NVM.Beeld Getty Images

Het plafond lijkt wel zo ongeveer bereikt.

De prijsstijging wordt met name veroorzaakt doordat er veel meer (duurdere) appartementen zijn verhuurd. Opvallend is dat de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter van gestoffeerde (1,9 procent) en gemeubileerde (0,9 procent) woningen nauwelijks zijn gestegen.

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er veel beweging op de huurmarkt. Het aantal verhuurtransacties is bijvoorbeeld gestegen. In totaal werden ruim 9000 ‘kale’ huurtransacties geregistreerd en bijna 2500 huurtransacties van gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Ook het aantal bezichtigingen en inschrijvingen is hoog, oftewel de markt is nog steeds krap, meent Hoes.

Het aantal verhuurtransacties van gestoffeerde woningen ligt zelfs 20 procent hoger dan vorig jaar. Het zou hier grotendeels gaan om woningen die voorheen via Airbnb verhuurd werden en nu (al dan niet tijdelijk) op de vrije huurmarkt aangeboden worden.

In de categorie gemeubileerde woningen valt op dat de huurverhogingen aan het afvlakken zijn op jaarbasis en voor de woningen in de steden geldt dat die op de meeste plekken zelfs de laatste maanden al aan het dalen zijn, zo becijferde verhuurplatform Pararius al eerder. Bijvoorbeeld in Eindhoven, waar de prijsdaling het grootst was. De gemiddelde prijs daalde naar 13,74 euro per vierkante meter per maand: -7,1 procent. Dat zou komen door het vertrek van buitenlandse werknemers (expats) en het extra aanbod van huizen die tot voor kort aan toeristen werden aangeboden, onder meer via Airbnb.

Cijfers Amsterdam

Ook de cijfers in Amsterdam wijzen erop dat de markt verruimt: nieuwe huurders betaalden daar 22,09 euro per vierkante meter (-5,9 procent). In Utrecht was dat 17,47 euro (-2.9 procent) en in Den Haag 16 euro (-1,5 procent) per vierkante meter, in vergelijking met het kwartaal ervoor.

De Woonbond maakt zich ondanks de stabiliserende of zelfs dalende prijzen ernstige zorgen over de betaalbaarheid van huurhuizen. Met name mensen met middeninkomens zijn de pineut. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning (waar ook een tekort aan is) en door de krapte in de vrije huurmarkt zijn ze een groot deel van hun inkomen kwijt aan huur. Daarom pleit Woonbond-directeur Zeno Winkels er woensdag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer voor om de liberalisatiegrens op te trekken naar 1000 euro.

Nu is de liberalisatiegrens nog 737 euro. Dat wil zeggen dat huizen die dankzij hun woonoppervlakte, waarde en voorzieningen onder de 737 euro blijven, beschermd zijn van flinke huurverhogingen. Alles daarboven is ‘vrije sector’, waardoor verhuurders kunnen vragen wat ze willen. Vanwege de woningnood zijn huurders dan sneller geneigd ja te zeggen tegen maandbedragen van ver boven de 1000 euro. Ook wil de Woonbond dat de WOZ-waarde niet meer meetelt in het puntenstelsel. Minister Kajsa Ollongren van Wonen wil die invloed enkel verkleinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden