Huurprijzen Amsterdam gematigd verder gestegen

De huren van vrije sectorwoningen in Amsterdam zijn gematigd verder gestegen. De vierkantemeterprijs klom in een jaar tijd gemiddeld 3,6 procent tot 23,28 euro. De prijsstijgingen van huren in de hoofdstad volgen de prijzen van koopwoningen, richting een stabilisatie. De huren in de rest van het land stijgen veel harder.

Beeld Floris Lok

Dit heeft woningwebsite Pararius woensdag bekendgemaakt. De trend van geringere prijsstijgingen van vrije sectorhuurwoningen in de hoofdstad komt overeen met de cijfers van een kwartaal geleden. Toen stegen de Amsterdamse huren in een jaar tijd met gemiddeld 3,2 procent.

Uitschieter in Amsterdam was het stadsdeel Noord, waar de vrije sectorhuren nog fors stegen, van 17,79 euro tot 19,17 euro per vierkante meter in een jaar tijd. In dat stadsdeel strijken momenteel veel beleggers neer die hun woningen opknappen en in de vrije sector verhuren.

In het stadsdeel Centrum kwam er tachtig cent bovenop, en bedroegen de gemiddelde huurprijzen 25,79 euro per vierkante meter. Alleen in Nieuw-West was sprake van een lichte daling in de vierkante meterprijs ten opzichte van een jaar geleden, van 18,85 euro in het vorig kwartaal, tot 18,00 euro in het laatste kwartaal.

5 procent of meer
Daarvoor stegen de huurprijzen vier jaar lang met 5 procent of meer. De nieuwe huurders betalen inmiddels gemiddeld in Nederland 16,33 euro per vierkante meter voor hun huis.

Net als bij de markt van koophuizen is ook de 'olievlekwerking' bij de huurwoningen goed merkbaar. De prijzen van woningen in gebieden buiten Amsterdam stijgen veel harder dan in de hoofdstad. Verder stegen woningen in gemeenten in de buurt van steden hard. De gemiddelde vierkante meterprijs in Haarlem steeg 11,2 procent tot 18,89 euro en in Almere 15,2 procent tot 13,68 euro.

Ook in andere grote steden binnen de Randstad, zoals Rotterdam en Utrecht, stegen de huren meer dan in Amsterdam. In Rotterdam stegen de prijzen 8,6 procent tot 16,29 euro per vierkante meter. Buiten de Randstad is Eindhoven inmiddels een van de duurste steden. Nieuwe huurders betalen er gemiddeld 14,94 euro per vierkante meter per maand, 9,7 procent meer ten opzichte van vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden