Hulpverleners mogen onwillige patiënt in houdgreep nemen

Hulpverleners krijgen dwangmiddelen om onwillige psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten thuis te behandelen. Het gebruik van polsbandjes als boeien, het blokkeren van een rolstoel of opsluiting is straks mogelijk.

Beeld ANP

Weigerachtige patiënten mogen in hun eigen huis in een houdgreep worden genomen door één of meer zorgverleners, blijkt uit de formulieren waarmee zorgaanbieders volgend jaar gaan werken. Ook het verbieden van toegang tot mogelijk gevaarlijke ruimtes, zoals een keuken, wordt mogelijk.

De maatregelen komen voort uit nieuwe wetgeving. Bekend was al dat vanaf 1 januari iemand met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking tegen zijn wil zorg kan krijgen. Dit is ook mogelijk in de thuis­situatie of bij vrijwillige opname.

Ingrijpend

Hulpverleners mogen straks (camera)toezicht houden op mensen die een gevaar vormen en hun verblijfplaats op alcohol en drugs of gevaarlijke voorwerpen controleren. Daarnaast kunnen mobiele telefoon of laptop worden afgepakt om te voorkomen dat een verward persoon iemand bedreigt of lastigvalt. ‘Over het algemeen ervaren betrokkenen dit als een ingrijpende vorm van onvrijwillige zorg,’ schrijft het ministerie van Volksgezondheid daar wel over.

De dwangmaatregelen kunnen noodzakelijk zijn om psychiatrisch patiënten of verstandelijk gehandicapten vocht, voeding of medicatie toe te dienen. Ook medische handelingen of therapeutische maatregelen voor behandeling van een psychische stoornis of lichamelijke aandoening komen in aanmerking.

Laatste redmiddel

De betrokken bewindslieden op Volksgezondheid, Hugo de Jonge en Paul Blokhuis, benadrukken in de regeling dat zorg onder dwang alleen in het uiterste geval mag worden verleend, als dat nodig is om te voorkomen dat iemand zichzelf of iemand anders ernstig benadeelt.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vindt dat de toepassing van dwang in de geestelijke gezondheidszorg zo veel mogelijk moet worden voorkomen. “Dwang als laatste redmiddel dient zo kort, veilig en humaan mogelijk te gebeuren en er dient zo veel als mogelijk tegemoet te worden gekomen aan de voorkeuren van de patiënt,” aldus de vereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden