Huizenprijzen in een dip door corona? Ze breken juist record na record

De huizenprijzen hebben in mei wederom een record gebroken. Ze gingen zelfs veel sneller omhoog dan in de voorgaande maanden, toen de stijging ook al uitzonderlijk was. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

ANP/Tahrim Ramdjan
We een huis wil kopen op de overspannen woningmarkt moet er razendsnel bij zijn.  Beeld ANP
We een huis wil kopen op de overspannen woningmarkt moet er razendsnel bij zijn.Beeld ANP

Koopwoningen waren in mei gemiddeld 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste toename sinds april 2001 en bovendien aanzienlijk meer dan de vorige recordstijging van 11,5 procent in april dit jaar. Hierbij is telkens alleen gekeken naar de prijzen van bestaande koopwoningen en dus niet naar nieuwbouw.

Onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) verwachtten een jaar geleden nog dat de huizenprijzen door de coronacrisis in een dip zouden belanden. Maar dat blijkt tot nu toe niet het geval, want huizen worden juist duurder en duurder. DNB kijkt inmiddels ook al heel anders naar de huizenmarkt.

Amsterdam

Elk kwartaal maakt het CBS ook bekend hoe de huizenprijzen zich per regio hebben ontwikkeld. In het eerste kwartaal van 2021 werden Amsterdamse koophuizen gemiddeld zo’n 3,8 procent duurder dan het kwartaal daarvoor, en lagen de prijzen 6 procent hoger dan een jaar eerder. De cijfers over het tweede kwartaal worden medio juli bekend.

Opvallend was juist dat in het laatste kwartaal van 2020 de huizenprijzen in de hoofdstad met 1,1 procent daalden ten opzichte van de drie maanden ervoor; op jaarbasis waren de prijzen wel gestegen. Economen voorspelden tijdens de eerste coronalockdown juist een forse dip. Prijzen van huurwoningen daalden overigens wel, doordat expats wegbleven en mensen uit de Randstad trokken: beide gevolgen van de coronacrisis.

Haven-Stad

Het is momenteel dringen op de woningmarkt en dat drijft de prijzen op. Mensen voelen zich genoodzaakt om tegen elkaar op te bieden omdat steeds minder huizen te koop staan.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Wonen) schreef maandag aan de Tweede Kamer dat de bouw van zo’n 440.000 woningen, vooral in grote steden, tot het jaar 2040 in het nauw komt als het Rijk niet met 20 miljard euro bijspringt. Ongeveer de helft daarvan moet in de komende tien jaar worden bijgebouwd; in totaal worden er bijna een miljoen woningen in Nederland bijgebouwd tegen de wooncrisis.

Het gaat onder meer om Haven-Stad, een enorme nieuwe wijk die 100.000 Amsterdammers moet huisvesten, deels in het huidige Westpoortgebied. Het geld moet ook worden gebruikt voor grote infrastructuurprojecten, zoals het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en een metro naar Almere.

Er is voor de landelijke bouwopgave zo’n 33 miljard euro aan publieke investeringen nodig, en twee derde daarvan is nog niet gedekt. Ollongren schrijft dat het volgende kabinet zal moeten beslissen of het Rijk tegemoet komt in de financiering ervan.

Overdrachtsbelasting

Het aantal huizen dat van eigenaar wisselde, nam vorige maand af – niet verrassend met de woningschaarste in het achterhoofd. Vergeleken met een jaar eerder gingen in mei 12 procent minder huizen van de hand.

Bij de huizenprijsstijging speelt ook mee dat de hypotheekrente laag is. Ook is de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar afgeschaft. Het doel van de laatste ingreep is om starters meer kansen te geven op de woningmarkt, maar het tegenovergestelde effect lijkt te worden bereikt. De prijzen zijn waarschijnlijk harder gestegen door deze maatregel.

De huizenprijzen bereikten halverwege 2013 een dieptepunt en zijn daarna weer gaan stijgen. Woningen zijn sindsdien gemiddeld twee derde duurder geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden