Plus

Huilende kinderen op het treinstation: veel meer asielkinderen reizen alleen naar Nederland

Het aantal kinderen dat zonder ouders naar Nederland komt en in de opvang belandt, is hoger dan de afgelopen vijf jaar. Bijna 40 procent van de alleenstaande, minderjarige vreemdelingen is van Syrische afkomst.

Marlies van Leeuwen en Edwin Van Der Aa
Een Syrisch kind in een vluchtelingenkamp in Turkije. Beeld Getty Images
Een Syrisch kind in een vluchtelingenkamp in Turkije.Beeld Getty Images

De afgelopen maanden zijn in ons land meerdere Syrische kinderen zonder ouders aangetroffen. Zondagavond stond een jongen van 13 jaar uit Syrië op het treinstation van Tilburg, waar hij leunend tegen een NS-medewerker begon te huilen. Sommige kinderen zijn helemaal alleen vanaf het door oorlog verscheurde land of vanuit een vluchtelingenkamp in Zuid-Europa naar Nederland gereisd.

Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) maakten op 1 september 665 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) gebruik van de opvang. Dat is het hoogste aantal sinds de uitloop van de vluchtelingencrisis in 2016 (967) en bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In september 2020 ging het nog om 342 amv’s.

Bijna 40 procent van de opgevangen asielkinderen zonder ouders was per 1 september dit jaar van Syrische afkomst (251). Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Save the Children dat Syrische jongeren en jongvolwassenen overal willen wonen, behalve in hun moederland. Naast oorlog, honger en corona draagt het gebrek aan toekomstperspectief bij aan hun gevoel van onveiligheid. In Syrië hebben ruim 6 miljoen kinderen dagelijks te maken met oorlogsgeweld.

Bescherming

Een alleenstaande minderjarige vreemdeling ontvangt volgens de Nederlandse overheid een asielvergunning als diegene ‘bescherming’ nodig heeft. Jonge mensen krijgen in ieder geval tot ze 18 jaar zijn of het land verlaten een voogd toegewezen. Kinderen jonger dan 15 jaar worden opgevangen in pleeggezinnen.

Volgens Martin Vegter van Defence for Children komen de kinderen regelmatig van plekken binnen de Europese grenzen. “De omstandigheden in de Griekse vluchtelingenkampen, zoals Moria, drijven sommige families tot wanhoop. Dan sturen ze de kids alleen eropuit, in de hoop op een beter leven.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de stijging van het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers dat naar Nederland komt. “Dit is een zorgelijke ontwikkeling omdat het om alleenstaande kinderen gaat. Het is belangrijk om dit scherp in de gaten te houden.”

Bij de begeleiding wordt rekening gehouden met ‘het perspectief voor de toekomst’ van de kinderen, aldus het departement in een reactie: integratie als de asielaanvraag wordt ingewilligd en terugkeer als de aanvraag wordt afgewezen.

Gedropt

De 13-jarige Syrische jongen die zondagavond op het treinstation van Tilburg huilend werd aangetroffen, sprak geen woord Nederlands en maakte een bange indruk. NS-medewerkers probeerden hem gerust te stellen met wat eten en drinken. De jongen had een ‘document met persoonsgegevens’ bij zich. Agenten van de Tilburgse politie ontfermden zich over hem.

De afgelopen twee maanden zijn meer Syrische kinderen aangetroffen die alleen reisden. Zo stond vorige week maandag een 11-jarige jongen bij het hoofdbureau van de politie in Rotterdam. Vorige maand is een 8-jarig meisje afkomstig uit Syrië ‘gedropt’ op het bureau van de politie in Hoofddorp. Ze had alleen een klein rugzakje bij zich.

‘Stuk voor stuk schrijnende verhalen’, zegt Vegter van Defence for Children. “Deze kinderen hebben een traumatisch verleden in oorlogsgebieden. Dan hebben we het nog niet eens over de reis die ze hebben gemaakt, op een bootje op de Middellandse Zee of over land, onder erbarmelijke omstandigheden.”

De rugzak van het 11-jarige meisje dat in Rotterdam werd 'gedropt'. Beeld Politie Nederland
De rugzak van het 11-jarige meisje dat in Rotterdam werd 'gedropt'.Beeld Politie Nederland

Amv’s in cijfers

Van de 985 alleenstaande minderjarige vreemdelingen die vorig jaar in Nederland asiel aanvroegen waren er 165 onder de 14 jaar. Van hen kwamen er 120 uit Syrië, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt neer op één kind per drie dagen. Ook zijn er reizende kinderen uit Afghanistan, Irak en Eritrea. Ze zijn gevlucht voor oorlog, armoede of onderdrukking, of in handen gevallen van een mensensmokkelaar.

Kinderen onder de 15 jaar worden kwetsbaar geacht door de overheid en komen terecht bij stichting Nidos, die de tijdelijke voogdij krijgt. Ze worden opgevangen in pleeggezinnen, waarna wordt uitgezocht of er familieleden zijn. Daarmee wordt contact gelegd. Voor kinderen onder de 12 moet Nidos een verblijfsvergunning aanvragen. Als die is toegekend, kan er om gezinshereniging worden gevraagd. Dat lukte in 2019 bij een op de tien kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden