Hugo de Jonge: ‘Pas nou op dat we niet te vroeg opgelucht zijn’

Het kabinet besluit komende maandag wanneer leerlingen en scholieren weer naar school kunnen. Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil niet op de zaken vooruitlopen. ‘Er zijn lichtpuntjes, maar laten we waken voor optimisme.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok

Het aantal coronabesmettingen daalt weliswaar, maar het aantal ziekenhuisopnamen gaat nog niet hard omlaag, stelt De Jonge. “Er is nog niet echt een effect op de ziekenhuizen af te lezen. Pas nou op dat we niet te vroeg opgelucht zijn. Het virus heeft ons eerder verrast.”

Basisscholen in Amsterdam lieten eerder weten dat zij de leerlingen uit groep 8 na de kerstvakantie weer naar school laten komen, wat het kabinet op 3 januari ook beslist. Zij voelen zich telkens overvallen door de in hun ogen late besluitvorming. De scholen wijzen erop dat januari een belangrijke maand is voor de oudste leerlingen, omdat zij dan toetsen krijgen die bepalend zijn voor het eindadvies.

De Jonge zegt dat hij van de aankondiging kennis heeft genomen, maar wilde zich er verder niet over uitlaten.

Lockdown

Het kabinet kwam woensdagochtend in kleine kring en deels digitaal bijeen om de stand van zaken omtrent corona te bespreken. Eerder werd aangekondigd dat op vrijdag 14 januari wordt besloten of de huidige lockdown al dan niet wordt verlengd. Tot die tijd is veel gesloten, van theaters en kroegen tot onderwijs en veel sportfaciliteiten. Alleen essentiële sectoren zoals supermarkten, drogisterijen en tankstations mogen open zijn.

De Jonge zegt nog altijd te hopen dat de omikrongolf meevalt. “Maar dat kunnen we op dit moment zeker niet met zekerheid zeggen.” Hij zegt te willen waken voor te veel optimisme.

Topspeed

Wel denkt hij dat iedereen van 18 jaar of ouder uiterlijk 7 januari een afspraak kan maken voor de boosterprik, zoals het kabinet eerder beloofde. “Het gaat heel snel. We hebben op dit moment al drie miljoen boosters gezet, afgelopen week 1 miljoen en deze week hopen we 1,5 miljoen prikken te kunnen zetten.”

Volgens de minister van Volksgezondheid gaat het ‘ongelooflijk snel’. “1984 is vandaag al aan de beurt. Dus voor 7 januari heeft iedereen een afspraak kunnen maken. We gaan, door de GGD met behulp van de mensen in de ziekenhuizen en Defensie, heel hard. De priksnelheid ligt op topspeed.”

De Jonge gaat ervan uit de er volgend jaar drie boosterrondes voor coronavaccins kunnen komen, inclusief de nu al lopende boosterronde. In 2023 zou er ten minste één boosterronde kunnen zijn. Dat schreef demis­sionaire gezondheidsminister woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Foutje

De CDA-minister reageerde ook op kritiek vanuit de Tweede Kamer dat het kabinet een belangrijk advies van de Raad voor de Rechtspraak over de inzet van coronatoegangsbewijzen achtergehouden zou hebben. Hierin worden harde noten gekraakt over het kabinetsplan om mensen op sommige plekken alleen toegang te verlenen als ze gevaccineerd of genezen zijn. Een negatieve test volstaat dan niet meer. Ook zet de Raad vraagtekens bij het idee om mensen die naar hun werk komen te verplichten een coronatoegangsbewijs te laten zien.

Dit advies was in november al klaar, maar werd pas net voor kerst naar de Kamer gestuurd. Volgens De Jonge was het ‘gewoon een foutje’ dat het advies niet is meegestuurd met andere adviezen, die eveneens kritisch van toon waren en de Kamer wél bereikten.

De Jonge bestrijdt dat de Kamer informatie is onthouden, omdat in het wetsvoorstel wel melding werd gemaakt van het advies van de Raad voor de Rechtspraak. Ook werd daarin volgens hem ingegaan op de geuite kritiek. De Jonge: “Eén stuk is abusievelijk niet toegestuurd. Toen we daar achter kwamen, hebben we het alsnog gestuurd. De Kamer had er echter al kennis van kunnen nemen.” De ontstane ophef noemt hij ‘een storm in een glas water'.

Hugo de Jonge staat de pers te woord na het corona-overleg op het ministerie. Beeld ANP
Hugo de Jonge staat de pers te woord na het corona-overleg op het ministerie.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden